Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat lithopsy?

Jak často zalévat lithopsy?

Nedávno jsem si pořídil pár lithopsů a jsem úplně nadšený, jak jsou to zajímavé rostlinky. Ale teď mám trochu zmatek ohledně jejich zalévání. Mám totiž pocit, že bych je neměl zalévat moc často, ale zase se bojím, aby mi nevyschly. Jak často byste doporučili zalévat lithopsy? Je lepší je nechat mezi zálivkami úplně vyschnout, nebo občas přidat trochu vody i když vypadají v pořádku? Slyšel jsem, že tyhle sukulenty mají jiný rytmus než normální květiny, a že je důležité dodržovat určité období sucha. Jak to vlastně funguje v praxi? A co třeba sezónní změny – mají lithopsy nějaké specifické potřeby v různých ročních obdobích? Zajímalo by mě také, jak poznám, kdy je čas na další zálivku – stačí jen sledovat, jestli jsou listy scvrklé nebo jak na to? Pokud máte nějaké osobní zkušenosti nebo tipy, budu moc rád za každou radu. Díky moc!

143 slov
1.4 minut čtení
7. 7. 2021
Josef Drábek

Tak hele, lithopsy jsou fakt specifický. Obecně platí, že je lepší je zalévat mnohem méně než normální květiny. Ideálně je necháš mezi zálivkami úplně vyschnout. V létě, když rostou, tak je můžeš zalít tak jednou za měsíc, maximálně. V zimě, když spí, tak vůbec. Poznáš to podle toho, jak vypadají – když se začnou scvrkávat nebo vypadat suše, tak to je jasnej signál, že potřebujou vodu. Ale dávej pozor, aby ses to s tou vodou nepřehnal – lithopsy snadno uhnívají. Takže klidně sleduj sezónní změny – v létě víc vody, v zimě prakticky nic. Zkus si udělat poznámky, abys to měl pod kontrolou. Hlavně nepanikař, oni si na to zvyknou.

110 slov
1.1 minut čtení
13. 12. 2024
Anna Palečková

Takže, lithopsy jsou fakt zajímavé. Co se týče zalévání, tak jo, máš pravdu, neměly by se zalévat moc často. V podstatě je nejlepší je nechat pořádně vyschnout mezi zálivkami. V létě, když rostou, můžeš je zalít jednou za 2 až 3 týdny. Ale v zimě, když spí, klidně i na měsíc zapomeň. Vypadají tak scvrkle? To je normální, ale sleduj i substrát – pokud je suchý, dej jim vodu. Zkus se řídit tím, že si prostě uděláš pauzu mezi zálivkami a uvidíš, jak reagují. Jakmile začneš vidět nové listy, je čas na zálivku. Je to prostě o tom najít tu rovnováhu a sledovat rostlinky. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
2. 9. 2023
Michaela Vaňková
Meskalin.cz/Články/Péče o specifické druhy
Jak správně pěstovat vzácné rostliny z rodu Lithops?Podrobný návod na pěstování a péči o kamenné rostliny, známé také jako ‚živé kameny‘, včetně doporučení pro optimální podmínky a zalévání.
1000 slov
10 minut čtení
20. 1. 2020
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky