Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat lithopsy?

Jak často zalévat lithopsy?

Mám doma lithopsy a přiznám se, že nevím, jak často je zalévat. Tyhle malé kamenné rostlinky jsou fascinující, ale mám strach, že je buď utopím, nebo jim naopak nedám dostatek vody. Zkoušel jsem najít nějaké informace, ale je to tak různorodé. Někde píšou, že stačí zalévat jednou za měsíc, jinde zase doporučují každé dva týdny. Jak to vůbec je? Je lepší zalévat podle ročního období, nebo se řídit spíš tím, jak vypadá substrát? Co když je venku teplo a rostlina vypadá suchá? Měl bych se bát, že ji přeliju? Jak poznám, že má dostatek vody? Slyšel jsem, že lithopsy jsou sukulenty a mají nějaký svůj specifický způsob zadržování vody. Je pravda, že během vegetačního období potřebují víc vody než v zimě? Odpovědět na tohle by mi hodně pomohlo, protože opravdu chci, aby moje lithopsy prospívaly a vypadaly co nejlépe. Takže jak často teda zalévat lithopsy?

145 slov
1.5 minut čtení
9. 8. 2024
Viktor Bednář

Zalévání lithopsů je fakt ošemetný. Hlavně se drž pravidla, že míň je víc. Obecně platí, že v létě je potřeba je zalévat častěji, třeba jednou za měsíc. V zimě se spíš vyhýbám zalévání, protože jsou v klidu a příliš vody by je mohla zabít. Je dobré kouknout se na substrát – pokud je úplně suchý, tak klidně přidej trochu vody. Ale pozor, nedělej to moc, nebo je utopíš. Když je venku horko a lithopsy vypadají suché, tak to neznamená, že potřebují víc vody. Radši si počkej a zkontroluj ten substrát. Když jsou dostatečně zavlažené, tak mají takový hezký tvar a barvu. Takže sleduj je a zalévej s citem.

108 slov
1.1 minut čtení
2. 7. 2024
Miroslav Stehlík

Zalévání lithopsů je fakt ošemetný. Obecně platí, že během vegetačního období, což je jaro a léto, potřebují víc vody. Můžeš zkusit zalévat tak jednou za měsíc, ale ideální je řídit se substrátem. Když je suchý, tak dej vodu, klidně i častěji v teplejších dnech. Ale pozor na přelití! Lithopsy jsou sukulenty a dovedou si vodu zadržovat, takže když máš pocit, že sou suchý, zkontroluj substrát – měl by být úplně suchý, než zase zaliješ. V zimě je spíš nechávej na pokoji, moc vody jim neprospívá. Takže sleduj ty kameny a podle toho se řiď! Akorát nebuď nervózní, když to nevyjde hned.

101 slov
1 minut čtení
7. 11. 2024
Milada Roubalová
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Jak se postarat o exotické sukulenty rodu Lithops: Návod na pěstováníObjevte svět fascinujících sukulentů rodu Lithops a naučte se, jak se o ně správně starat v domácím prostředí. Srovnání různých druhů Lithops a hodnoc...
1000 slov
10 minut čtení
28. 5. 2024
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky