Meskalin.cz/Fórum/Kde je nejlepší místo na pěstování lithops?

Kde je nejlepší místo na pěstování lithops?

Už nějakou dobu se zajímám o pěstování lithops a narazil jsem na spoustu různých doporučení, ale pořád jsem si nejistý, kde vlastně je to ideální místo pro jejich pěstování. Vím, že jsou to sukulenty, které potřebují hodně slunce, ale jak moc slunce vlastně potřebují? Mám je mít na okně, nebo je lepší je mít venku na balkoně? A co teplota? Jaké jsou ideální podmínky pro tyhle fascinující rostlinky? Slyšel jsem, že by se měly chránit před přímým deštěm a vlhkostí, ale co když prší, neměly by být raději pod střechou? A co substrát, jaký je nejlepší pro lithopsy? Když pomyslím na to, že v přírodě rostou v suchých oblastech, měl bych jim poskytnout nějaký speciální typ půdy? Zajímá mě i zalévání – jak často by měly být zalévány a je lepší používat destilovanou vodu nebo klasickou vodovodní? Taky by mě zajímalo, jestli má smysl používat hnojivo a kdy je nejlepší období na hnojení. Máte někdo zkušenosti s tímto pěstováním a co byste doporučili jako nejlepší místo pro lithopsy? Děkuji za jakékoli rady, které mi mohou pomoci s těmito úžasnými rostlinami!

180 slov
1.8 minut čtení
30. 11. 2024
Petr Kašpar

Takže lithopsy, tyhle sukulenty jsou fakt skvělý! Co se týče místa, ideálně by měly být na slunném okně, ale pokud máte možnost, balkon je super volba. Hlavně střídejte sluneční světlo a částečný stín, aby se nespálily. Teplota by měla být spíš teplá, ideálně kolem 20-30°C, ale snesou i chladnější dny. Deštěm je fakt chraňte, klidně je dejte pod střechu, jinak jim vlhkost neprospívá. Co se substrátu týče, kupte si pro kaktusy nebo udělejte směs s pískem a perlitem, potřebují to hodně propustný. Zalévejte až když půda úplně vyschne, což může být jednou za pár týdnů v zimě a častěji v létě. Vodovodka je ok, ale destilovaná je lepší volba. Hnojit můžete jednou za měsíc během vegetačního období (jaro-léto) s hnojivem pro kaktusy. Držím palce, lithopsy jsou parádní! Takže hodně slunce a málo vody.

133 slov
1.3 minut čtení
16. 1. 2025
Patrik Macek

Pěstování lithops je fakt zajímavý. Ideální místo pro ně je určitě dost slunné, takže okno na jih by bylo super. Ale pozor na přímý úpal, občas je lepší je mít trošku odstíněné, hlavně když je moc horko. Venku na balkoně to může být fajn, ale dej pozor na déšť, jak říkáš – nemají rády mokro. Takže pokud prší, je dobrý je schovat pod střechu nebo dovnitř.

Teplota by měla být spíš teplá, ideálně kolem 20-30°C. Co se substrátu týče, potřebují něco hodně propustného – směs písku a zeminy pro kaktusy funguje skvěle. No a co se zalévání týče, tak to je ošemetný. Zalévej je až když jsou suchý, třeba jednou za měsíc v létě a skoro vůbec v zimě.

Voda z vodovodu může být OK, ale destilovaná je lepší, pokud máš možnost. Hnojivo bych moc nepřeháněl, stačí jednou za sezonu na jaře. Takže nějak tak – drž je na sluníčku, ať mají teplo a sucho a mělo by to být v pohodě.

160 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Jiří Šimek
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Jak se postarat o exotické sukulenty rodu Lithops: Návod na pěstováníObjevte svět fascinujících sukulentů rodu Lithops a naučte se, jak se o ně správně starat v domácím prostředí. Srovnání různých druhů Lithops a hodnoc...
1000 slov
10 minut čtení
28. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky