Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat Lithopsy?

Jak často zalévat Lithopsy?

Chtěl bych se zeptat, jaké máte zkušenosti se zaléváním Lithopsů. Mám je doma už nějakou dobu a neustále přemýšlím, zda je to správně dělám. Občas mi připadají příliš suché, jindy zase mám pocit, že jim dávám moc vody. Vím, že tyhle sukulenty jsou dost specifické a mají své vlastní potřeby, ale upřímně, občas nevím, co si počít. Jak často je zaléváte vy? Je lepší zalévat více a méně často, nebo naopak? A co třeba období, kdy jsou v klidu? Mám je třeba zalévat i tehdy, když se zdají být jakoby spící? Jak poznám, že potřebují vodu? Taky mě zajímá, jestli se to liší podle ročního období. Jak to máte s vlhkostí vzduchu kolem nich? Je potřeba jim dávat nějakou extra péči, aby se jim dařilo? Předem díky za vaše rady a tipy!

132 slov
1.3 minut čtení
18. 11. 2024
Bedřich Kolář

Zalévání Lithopsů je fakt ošemetná záležitost. Obecně se doporučuje zalévat je spíš zřídka, jakože jednou za měsíc nebo i méně, zvlášť v zimě, kdy jsou v klidu. V létě, když rostou, tak klidně častěji, ale měj na paměti, že je lepší jim dát víc vody najednou a ne moc často. Hlavně je nikdy nenechávaj stát ve vodě, to bys je mohl snadno zahubit. Pokud se ti zdají suché, tak to neznamená hned zalévat, radši koukni na listy. Pokud jsou měkké nebo se deformují, tak už si říkají o vodu. Vlhkost vzduchu jim moc nevadí, ale lepší je suchý vzduch. Takže pokud máš doma vlhko, nezapomeň na dobré odvětrávání. Takže prostě sleduj a uč se podle toho, nejsou to žádné náročné květiny.

121 slov
1.2 minut čtení
20. 12. 2024
Matěj Jiránek

Tak já mám Lithopsy už pár let a rozhodně to chce nějaký ten trénink. Zalévám je tak jednou za měsíc, ale záleží na tom, jak moc je teplo a jaký je roční období. V létě klidně víc, v zimě skoro vůbec, když jsou v klidu. Souhlasím, že je to o pocitech – když začnou vypadat moc scvrklé, tak jim dám trošku vody. Důležité je ale nechat substrát úplně proschout mezi zaléváním, jinak ti uhníjou kořeny. Vlhkost vzduchu moc neřeším, spíš dávám pozor na to, abych je nezapomněl na sluníčku. Pokud vypadají zdravě a mají dobrou barvu, tak bych se nebál. Jinak si dej pozor na to, aby byly v dobře propustném substrátu. Držím palce!

114 slov
1.1 minut čtení
12. 12. 2024
Richard Macháč
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Jak se postarat o exotické sukulenty rodu Lithops: Návod na pěstováníObjevte svět fascinujících sukulentů rodu Lithops a naučte se, jak se o ně správně starat v domácím prostředí. Srovnání různých druhů Lithops a hodnoc...
1000 slov
10 minut čtení
28. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky