Meskalin.cz/Fórum/Kde je nejlepší místo pro Lithopsy?

Kde je nejlepší místo pro Lithopsy?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám doma několik Lithopsů a stále se snažím přijít na to, kde by bylo pro ně to nejlepší místo. Zjistila jsem, že tyto krásné rostlinky potřebují specifické podmínky, ale nejsem si úplně jistá, co to přesně obnáší. Mám je na okně, ale bojím se, že tam je moc světla, nebo naopak málo. Jak to vidíte vy? Je lepší je mít na sluníčku, nebo spíš ve stínu? A co teplota? Předpokládám, že by měly být v teple, ale jak moc? Také jsem slyšela, že vzdušná vlhkost hraje roli, tak jak to řešíte vy? Kdo máte nějaké zkušenosti s pěstováním Lithopsů, mohli byste mi prosím poradit, kde by pro ně bylo to ideální místo? Díky moc!

118 slov
1.2 minut čtení
8. 8. 2024
Helena Šimková

Lithopsy potřebujou hodně světla, takže ideální místo je u okna, ale dej pozor na přímý sluneční svit, hlavně v létě, aby se nespálily. Měl bys je mít na jihovýchodním nebo jihozápadním okně, kde dostanou dostatek světla, ale ne upalující vedro. Teplota by měla být kolem 20-30 °C, v zimě klidně klesnout na 10-15 °C. Co se vlhkosti týče, tak tyhle rostliny preferujou suchý vzduch, takže žádný zvlhčovače. Hlavně dávej pozor na zálivku – málo a radši až když jsou pořádně suchý! Pokud se ti zdá, že mají málo světla, klidně je na pár hodin denně dej ven, ale jen postupně, ať si zvyknou. Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
18. 12. 2024
Michal Liška

Myslím, že Lithopsy mají rády hodně světla, takže okno je fajn, ale chce to dávat pozor na přímý sluneční svit, hlavně v létě. Můžeš zkusit je mít na okně, co je orientovaný na východ nebo západ. V poledne je lepší je trochu chránit, aby se nespálily. Teplota by měla být tak kolem 20-30 °C během dne, ale v noci klidně může klesnout, tyhle rostliny to snášejí. Vlhkost vzduchu moc neřeš, prostě je nezapomeň zalévat, když je substrát suchý. Lepší je suchý vzduch než vlhký. Pokud nejsou zrovna v období vegetace, tak nemusíš s vodou moc přehánět. Přeju hodně štěstí!

99 slov
1 minut čtení
25. 12. 2024
Eliška Štěpánová
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Jak se postarat o exotické sukulenty rodu Lithops: Návod na pěstováníObjevte svět fascinujících sukulentů rodu Lithops a naučte se, jak se o ně správně starat v domácím prostředí. Srovnání různých druhů Lithops a hodnoc...
1000 slov
10 minut čtení
28. 5. 2024
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky