Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi umírají kaktusy? Roste jim něco divného?

Co dělat, když mi umírají kaktusy? Roste jim něco divného?

V poslední době mě trápí moje kaktusy, které se zdají být v nějakém podivném stavu. Mám několik druhů, které jsem si postupně pořídil a hrozně jsem se na ně těšil. Žel bohu, teď se mi zdá, že něco není v pořádku. Na některých z nich se objevují podivné skvrny a já nevím, co s tím dělat. Mám pocit, že některé z nich pomalu umírají a já jsem z toho nešťastný. Zkoušel jsem je přesazovat a měnit substrát, ale žádné změny se nekonají. Také jsem se snažil sledovat zálivku, ale mám strach, že jsem je mohl přelít. Je to vůbec možné? Jak poznám, jestli jsou to škůdci nebo nějaká nemoc? Mám vypozorováno, že se na nich objevuje taky něco bílého, jako kdyby to byly pavučinky nebo jakási plíseň. Nevíte, co by to mohlo být? Můžete mi prosím poradit, co dělat v takové situaci? Jak mohu zachránit své kaktusy? Mám je vyhodit nebo je ještě možné je oživit? Mohu použít nějaké prostředky na ochranu rostlin? Co je vlastně nejlepší péče o kaktusy, když se takto dostanou do problémů? Jak často je mám zalévat a jaké by měly mít podmínky pro růst? Pokud máte nějaké tipy nebo rady, budu moc rád za jakoukoli pomoc.

201 slov
2 minut čtení
31. 8. 2024
Tomáš Havelka

Kaktusy jsou choulostivý, takže pokud máš divný skvrny nebo bílý pavučinky, může to být plíseň nebo škůdci. Zkus se podívat na svilušky, ty dělaj takový bílej povlak a pak to vypadá hrozně. Co se týče zálivky, jo, kaktusy fakt přelít můžeš, to je častá chyba. Měly by být v dobře drenážním substrátu a zalévat jen když je půda úplně suchá. Zkus je přesadit do čerstvýho substrátu a dej je na slunný místo, ale ne na přímý slunce hned. A pokud máš podezření na škůdce, můžeš zkusit nějaký insekticid nebo neemový olej. Pokud to bude horší, tak někdy je lepší ty kaktusy prostě vyhodit, ale jestli nejsou úplně mrtvý, tak zkus zachránit ty zdravější části. Hlavně se neboj experimentovat s péčí, každý kaktus může mít jiný potřeby.

126 slov
1.3 minut čtení
19. 10. 2024
Roman Karásek

Zní to, jako bys měl problém s houbovými chorobami nebo škůdci. Ty bílé pavučinky by mohly být svilušky nebo moučné chyby, což jsou fakt otravní paraziti. Zkus je hned ošetřit nějakým insekticidem, co se dá koupit v zahradnictví. Skvrny na kaktusech můžou být známkou přelití, ale taky třeba plísně. Pokud jsi je přesazoval, tak dej pozor na to, aby měly dobrý drenáž, jinak se ti mohou kořeny rozpadnout. Zalévej je jenom na jaře a v létě, jinak stačí jednou za měsíc v zimě. Kaktusy milujou slunce, takže je dej na místo, kde budou mít dostatek světla. Pokud je to fakt špatný a kaktus umírá, tak ho můžeš zkusit oříznout, ale radši se podívej na kořeny a ujisti se, že nejsou hnusný. Držím palce, ať to zvládneš!

126 slov
1.3 minut čtení
21. 8. 2024
Matěj Trnka
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Nejzranitelnější tropické rostliny: Jak rozpoznat a předcházet problémůmObjevte tajemství úspěšného pěstování tropických rostlin, jejich citlivost a klíčové faktory pro zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
22. 3. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky