Meskalin.cz/Fórum/Může moje kaktusy ohrozit přílišná vlhkost?

Může moje kaktusy ohrozit přílišná vlhkost?

Zajímalo by mě, jestli když mám kaktusy, tak jestli je pro ně nebezpečná přílišná vlhkost. Mám několik druhů a snažím se jim věnovat co nejlepší péči, ale občas se stane, že zapomenu na zálivku nebo naopak moc zaléváme. Četl jsem, že kaktusy by měly být spíše na suchém místě a že špatné podmínky mohou vést k hnilobě kořenů, ale nevím, jak moc je to pravda. Jak poznám, že už je vlhkosti moc? Když vidím, že substrát je po delší době stále mokrý, co to znamená pro zdraví rostliny? A co když se objeví nějaké fleky na těle kaktusu? Může to být známka toho, že mají příliš vlhko? Rád bych věděl, jak správně vyvážit zálivku a jak často je třeba zalévat, aby kaktusy prospívaly. Taky bych chtěl vědět, jestli existují nějaké speciální substráty pro kaktusy, které by pomohly odvádět přebytečnou vlhkost. Co si o tom myslíte? Jaké máte zkušenosti s pěstováním kaktusů a jak řešíte otázku vlhkosti? Děkuju za jakékoliv rady a tipy!

162 slov
1.6 minut čtení
18. 6. 2024
Petr Paleček

Jo, kaktusy a vlhkost, to je klasika. Kaktusy jsou na sucho zvyklé, takže když jim dáš moc vody, můžeš mít problém. Hlavně hniloba kořenů je zabiják. Když substrát zůstává dlouho mokrý, tak to není dobrý signál. Kaktusy to nesnáší a je dost možné, že se začnou kazit. Fleky na těle kaktusu můžou taky znamenat, že mají moc vlhko, nebo že jsou napadený plísní. Základ je zálivka - v létě klidně jednou týdně, ale v zimě to většinou stačí jednou za měsíc, nebo i méně. Co se týče substrátu, tak určitě doporučuji nějaký speciální pro kaktusy – ten by měl mít dobré odvodnění. Můžeš zkusit smíchat písek s hlínou nebo použít hotovej směs pro sukulenty. Takže prostě dávej pozor na vlhkost a jak reagujou tvoje kaktusy. To chce cvik, ale pak už to půjde samo.

134 slov
1.3 minut čtení
11. 12. 2024
Milan Kříček

Jo, přílišná vlhkost může kaktusy fakt ohrozit. Kaktusy jsou zvyklý na suchý podmínky, takže když je substrát dlouho mokrej, začnou trpět hnilobou kořenů. To je problém, co můžeš poznat podle toho, že substrát nevysychá, nebo když začneš mít fleky na kaktusu. Ty fleky můžou znamenat, že už je to moc špatný a rostlina se snaží bránit.

Zálivku bys měl přizpůsobit ročnímu období – v létě chce víc vody, ale v zimě skoro žádnou. Ideálně zalévej až když substrát úplně vyschne. Jo a ohledně substrátu – je dobrý použít specializovaný pro kaktusy, ten má lepší odvodnění a neudrží tolik vlhkosti. Takže zkus hlídat jak to máš s vodou a substrátem, a kaktusy by měly být v pohodě.

115 slov
1.2 minut čtení
10. 1. 2025
Kamila Daňková
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Nejzranitelnější tropické rostliny: Jak rozpoznat a předcházet problémůmObjevte tajemství úspěšného pěstování tropických rostlin, jejich citlivost a klíčové faktory pro zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
22. 3. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky