Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když moje sukulenty začínají žloutnout?

Co dělat, když moje sukulenty začínají žloutnout?

Mám doma pár sukulentů a v poslední době jsem si všiml, že některé z nich začínají žloutnout. Vypadá to fakt divně, protože doteď byly krásné a zdravé. Zkoušel jsem je přesazovat, ale nic se nezměnilo. Možná jim vadí moc slunce nebo naopak málo? Přemýšlím, jestli je to tím, že jsem je zalil moc nebo naopak málo. Teď nevím, jak často je mám zalévat, aby to bylo akorát. Je možné, že se to děje i kvůli špatnému hnojení? Používám nějaké univerzální hnojivo, ale asi to není ideální pro sukulenty. Taky mě zajímá, jestli mám odstraňovat ty žluté listy, nebo je lepší nechat je tam a čekat, co se stane. Ví někdo, co by mohlo způsobovat tyhle problémy? Jak poznat, jestli jsou sukulenty přezalité nebo naopak dehydratované? Mám strach, že o ně přijdu, tak bych chtěl znát nějaké tipy na záchranu. Děkuji za rady.

142 slov
1.4 minut čtení
20. 5. 2024
Jindřich Volf

Žloutnutí sukulentů může mít víc než jeden důvod. Zkus si zkontrolovat, jestli je máš moc na slunci nebo naopak ve stínu. Někdy se to stane, když jsou přepálené ze sluníčka. Zalévání je taky dost důležitý – sukulenty většinou nepotřebují moc vody, takže jestli máš pocit, že je zaléváš moc, tak zkus dát mezi zaléváním delší pauzu. Můžeš zkusit i takový ten trik s dotykem půdy – když je suchá pár centimetrů pod povrchem, tak je čas zalít. Pokud jde o hnojivo, univerzální není vždycky to pravé ořechové pro sukulenty, zkus něco specifičtějšího. Co se týče žlutých listů, doporučuji je opatrně odstřihnout, aby nebránily růstu zdravým částem rostliny. Hlavně se nedej odradit, jsou docela odolné! Možná se to zlepší, když uděláš pár úprav.

122 slov
1.2 minut čtení
27. 7. 2024
David Dvořáček

Sukulentům žloutnou listy zpravidla kvůli špatné zálivce nebo nedostatku světla. Zkus si ověřit, jak často je zaléváš. Obecně platí, že sukulenty potřebují zalít, až substrát úplně vyschne. Takže klidně až jednou za 2-3 týdny, podle ročního období. Když jsou listy žluté a měkké, může to být známka přezalévání. Když jsou tvrdé, ale žluté, tak to může být dehydratací. Sleduj taky, jestli mají dostatek sluníčka, ale pozor na přímé slunce, některé mohou spálit. Co se hnojení týče, univerzální hnojivo může být moc silné pro sukulenty. Zkus raději speciální hnojivo na sukulenty v menších dávkách. Žluté listy klidně odstraň, pokud už nevypadají dobře. Pomůže to rostlině soustředit energii na zdravější části. Hlavně se neboj experimentovat a sleduj jejich reakce.

117 slov
1.2 minut čtení
2. 8. 2024
Vlastimil Lacina
Meskalin.cz/Články/Náročnost pěstování
Nejzranitelnější tropické rostliny: Jak rozpoznat a předcházet problémůmObjevte tajemství úspěšného pěstování tropických rostlin, jejich citlivost a klíčové faktory pro zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
22. 3. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky