Meskalin.cz/Fórum/Jak na zimní péči o kaktusy?

Jak na zimní péči o kaktusy?

Mám kaktusy, které se mi moc líbí, ale teď se blíží zima a já vůbec nevím, jak je správně udržovat. Musím se bát mrazu nebo naopak je mám nechat v teple? Je lepší je mít na okně, kde je slunce, nebo je přesunout do chladnější místnosti? A co s jejich zaléváním? Mám je zalévat stejně jako v létě, nebo raději úplně přestat? Slyšel jsem, že některé kaktusy potřebují spánek, ale jak to vlastně udělat správně? Jak poznám, že jim je dobře a že přežijí zimu bez problémů? Můžete mi prosím poradit, jaké podmínky jsou pro kaktusy v zimě ideální? Děkuju za rady!

102 slov
1 minut čtení
18. 7. 2024
Alois Vrba

Zimní péče o kaktusy je fakt důležitá. Měl bys je mít určitě na chladnějším místě, ideálně kolem 5-15°C, ale nesmíš je nechat v mrazu. Takže okno není nejlepší volba, pokud tam bude zima. Kaktusy klidně posuň do místnosti, kde je víc chladu, ale pořád dost světla.

Co se týče zalévání – v zimě se to dost omezuje. Můžeš trošku zalít jednou za měsíc, ale radši dej pozor, ať to nepřeháníš. V zimě se kaktusy dost uklidní a spí, takže nepotřebují moc vody.

Jak poznat, že jsou v pohodě? Koukej na ně – jestli nehnijou, nemají fleky a dělaj si takový ty normální tvary. Takže když vidíš, že nevysychaj nebo neshnijou, tak by měly přežít bez problémů.

Takže hlavně chlad, míň vody a světlo. Držím palce!

122 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2024
Marie Štěpánová

Zimní péče o kaktusy je fakt důležitá, takže tady je pár tipů. V zimě je nejlepší mít kaktusy na chladnějším místě, ideálně mezi 5-15 °C. To je pro ně takový spánek a pomůže to při zdravém vývoji. Pokud máš okno s přímým sluncem, můžeš je tam nechat, ale pozor na mráz! Mělo by být dostatečně teplo, jinak se můžou spálit. Zalévání se taky hodně mění – v zimě prakticky přestaň. Kaktusy toho moc nepotřebujou, stačí občas lehce navlhčit substrát, ale ne moc. Zkontroluj, jestli mají suchý substrát před další zálivkou. Když jsou kaktusy spokojený, tak zůstanou kompaktní a nebudou měknout nebo hnědnout. Takže pokud vypadají zdravě a nejsou mokrý, tak bys měl být v pohodě. Drž se toho a měly by přežít bez problému.

124 slov
1.2 minut čtení
2. 6. 2024
Josef Černý
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Optimální teplotní a světelné podmínky pro kaktusy v ziměZjistěte, jaké teplotní a světelné podmínky jsou ideální pro růst kaktusů v zimních měsících. Naučte se, jak se o tyto fascinující rostliny správně st...
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky