Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalévat kaktusy přes zimu?

Jak správně zalévat kaktusy přes zimu?

Rád bych se zeptal, jak je to s přeléváním kaktusů v zimě. Mám doma pár kousků a vždycky jsem slyšel, že kaktusy potřebují málo vody, ale co když se blíží zima? Je lepší je vůbec nezalévat, nebo občas přidat trošku vody, abych je nevysušil? Některé zdroje říkají, že by se měly zalévat minimálně, aby se zabránilo hnilobě kořenů, zatímco jiné naznačují, že pokud je v místnosti hodně tepla, může být třeba trochu vody přidat. Jak to vidíte vy? Jaký je váš názor na péči o kaktusy v zimním období? Mám strach, že by mohly umřít, kdybych je nechal úplně bez vody, ale zase se bojím přelévání. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto tématem? Kdy přesně začínáte s zaléváním a kolik vody vlastně dáváte? A co když mám různé druhy kaktusů? Musím pro každý druh dodržovat jiný režim? Děkuji za jakoukoli radu!

141 slov
1.4 minut čtení
11. 6. 2022
Andrea Coufalová

Zalévání kaktusů v zimě je fakt ošemetná věc. Většina kaktusů v zimě spí, takže potřebují minimální vodu. Je pravda, že přelévání může být fatální, takže lepší je držet se hesla "míň znamená víc". Pokud máš teplejší byt, tak občas můžeš trochu vody přidat, ale fakt opatrně. Třeba jednou za měsíc, maximálně.

Každý druh kaktusu má trochu jiný režim, ale obecně platí, že pokud jsou ve vegetačním klidu, tak zalévat skoro vůbec. Důležitý je i substrát – musí být dobře drenážní, aby se voda nedržela u kořenů. Jestli máš různý druhy, zkus se podívat na jejich specifické potřeby, ale většinou to platí stejně.

Pokud máš strach, že uschnou úplně, tak sundej prst do hlíny a zkontroluj vlhkost. Když je suchá a kaktus nevypadá uschle, tak radši nechej být. Zkrátka mírnost je klíčová! Když to přežiješ do jara, tak už se to rozjede a zalévání bude zase častější.

146 slov
1.5 minut čtení
14. 5. 2023
Tomáš Havelka

Zimní péče o kaktusy je fakt důležitá, a je pravda, že většina z nich v zimě potřebuje méně vody. Když začne zima, já obvykle kaktusy zalévám tak jednou za měsíc nebo i méně, záleží na tom, jak suchý vzduch je v místnosti. Pokud máš hodně tepla, můžeš klidně přidat trošku vody, ale fakt opatrně. Kaktusy si v zimě odpočívají, takže je lepší je moc nepřelévat, jinak můžou začít hnít. A jo, pokud máš různé druhy kaktusů, některé můžou mít jiné potřeby. Třeba některé druhy jako Echinopsis snesou víc vlhkosti než třeba kaktusy z rodu Mammillaria. Takže doporučuji kouknout na specifické požadavky pro každý druh. Ale obecně platí – míň je víc! Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
7. 5. 2022
Jarmila Píchová
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Optimální teplotní a světelné podmínky pro kaktusy v ziměZjistěte, jaké teplotní a světelné podmínky jsou ideální pro růst kaktusů v zimních měsících. Naučte se, jak se o tyto fascinující rostliny správně st...
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky