Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo potřebují kaktusy v zimě?

Jaké světlo potřebují kaktusy v zimě?

Už nějakou dobu pěstuju kaktusy a teď, když se blíží zima, mě zajímá, jaké světlo vlastně tyhle rostliny potřebují. Vím, že jsou to milovníci sluníčka a že v létě se jim daří na parapetu, ale co v zimě? Jak moc jim to sluníčko chybí? Mám je dávat blíž k oknu, nebo je to riskantní? Když je dám přímo na parapet, kde je víc světla, nebudou trpět? Myslím, že by měly mít dostatek světla, ale co když okno není úplně ideální, třeba kvůli stínům ze sítě nebo když je venku šedivo? Četla jsem něco o umělém osvětlení, ale nejsem si jistá, jestli to bude pro moje kaktusy dobré. Jaké lampy byste doporučili? A co regenerační období – jak to ovlivňuje potřebu světla? Taky se bojím, aby mi nezahynuly, když budou mít málo slunce. Takže jaké konkrétní podmínky by pro ně měly být ideální v zimě? Děkuju za každou radu!

148 slov
1.5 minut čtení
25. 8. 2020
Jiří Sýkora

Kaktusy v zimě rozhodně potřebují světlo, ale není to tak jednoduchý. Když je chladno a dny krátké, slunce je vzácnější. Ideálně bys je měla dát co nejblíž k oknu, aby měly maximální přístup k dennímu světlu. Ale pozor na přímé slunce, zvlášť pokud okno je orientovaný na jih - může to být pro ně moc intenzivní a spálit je. Když je venku pošmourno nebo sněží, tak to fakt může být problém, protože jim to světlo chybí. Pokud máš možnost, umělý zdroj světla může hodně pomoct. LED lampy s plným spektrum jsou nejlepší volba, protože napodobují sluneční světlo a nezahřívají se moc. Regenerační období znamená, že kaktusy mají nižší potřebu vody a i světla, ale určitě bys je neměla nechat v tmavých koutkách. Takže ideální kombinace je dostatek přirozeného světla + umělé osvětlení, pokud je venku zrovna šedivo. Hlavně sleduj jejich stav – pokud začnou žloutnout nebo se kroutit, může to být známka nedostatku světla.

154 slov
1.5 minut čtení
13. 5. 2023
Antonín Bárta

Kaktusy v zimě potřebují světlo, ale není to tak jednoduché. Samozřejmě, že milují slunce, ale v zimě je to s tím sluníčkem jinak. Pokud máš kaktusy blízko okna, tak je to fajn, ale pozor na to, jak moc světla tam fakt je. Když je venku šedivo nebo sněží, tak to může být bída. Ideální je umístit je na parapet, kde mají alespoň nějaké přímé slunce během dne, ale zase se ujisti, že nejsou zrovna pod zimními mrazy – to by je mohlo zabít.

Taky je fajn zvažovat umělé osvětlení. Ty LED lampy jsou dobrá volba, co se týká úspory energie a nemusíš se bát, že by kaktusy spálily. Třeba nějaká plnospektrální LED by mohla být ideální. Co se týče regeneračního období, tak kaktusy v zimě vlastně spí, takže nepotřebují tolik světla jako v létě. Ale i tak se snaž mít kolem nich dostatek světla, aby nezhynuly. Takže zkus najít nějakou rovnováhu – klidně jim dej víc světla než míň, ale hlídej teplotu a vlhkost. To by mělo pomoct.

167 slov
1.7 minut čtení
22. 7. 2023
Irena Sýkorová
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Optimální teplotní a světelné podmínky pro kaktusy v ziměZjistěte, jaké teplotní a světelné podmínky jsou ideální pro růst kaktusů v zimních měsících. Naučte se, jak se o tyto fascinující rostliny správně st...
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky