Meskalin.cz/Fórum/Potřebují kaktusy v zimě hodně světla?

Potřebují kaktusy v zimě hodně světla?

Přišel podzim a s ním i chladnější dny, což mě přivedlo k zamyšlení o péči o mé kaktusy. Vím, že kaktusy patří mezi rostliny, které jsou zvyklé na slunečné a suché prostředí, ale co teď v zimě? Mám pocit, že jak se dny zkracují a slunce už tolik nesvítí, moje rostlinky mohou trpět nedostatkem světla. Zajímalo by mě, jak to vlastně je. Potřebují kaktusy v zimě hodně světla, nebo se s menším množstvím spokojí? Je lepší je přesunout blíž k oknu, nebo jim nějak pomoci umělým osvětlením? A co když mám doma místnost, kde je sice teplo, ale okna jsou malá a většinu dne tam nesvítí slunce? Jak to ovlivní jejich růst a zdraví? Můžou kaktusy přežít zimní období bez dostatku světla, nebo to může mít vážné následky? Nechci, aby mi moje rostlinky trpěly, tak budu ráda za každou radu a zkušenost. Jak to máte vy? Jak se staráte o svoje kaktusy v zimě?

154 slov
1.5 minut čtení
31. 3. 2022
Václav Bezděk

Kaktusy v zimě potřebují světlo, ale ne tak moc jako v létě. Jsou zvyklé na delší období klidu a nižší intenzitu světla. Takže pokud je máš blízko okna, kde alespoň trošku slunce svítí, to by mělo stačit. Pokud je ale někde tma, můžeš zvážit umělé osvětlení. Hlavně je nenechávej úplně bez světla, jinak můžou začít slábnout nebo se vytahovat. A co se týče tepla, kaktusy mají rády teplo, ale když je málo světla v teplé místnosti, může to být problém. Takže se snaž najít rovnováhu – světlo i teplo jsou důležité. Nezapomeň taky na méně vody, v zimě toho moc nepotřebují.

101 slov
1 minut čtení
21. 1. 2023
Matěj Hladík

Kaktusy sice snesou méně světla než v létě, ale pořád potřebují nějaké. V zimě je dobrý je postavit blíž k oknu, kde aspoň na chvíli svítí sluníčko. Pokud máš místnost bez světla, tak asi budeš muset přemýšlet o umělém osvětlení, třeba LEDky. Kaktusy moc nerostou v zimě, ale pokud nemají dostatek světla, můžou začít trpět a vyhynout. Zkus je hlídat, jestli se nezdají být slabé nebo ztracené barvy. A když je můžeš přesunout na lepší místo, tak to udělej. Také nezapomeň na to, že v zimě kaktusy potřebují méně vody, takže to s tím nepřeháněj.

95 slov
1 minut čtení
20. 10. 2021
Elena Štěpánková
Meskalin.cz/Články/Zimní péče o kaktusy
Optimální teplotní a světelné podmínky pro kaktusy v ziměZjistěte, jaké teplotní a světelné podmínky jsou ideální pro růst kaktusů v zimních měsících. Naučte se, jak se o tyto fascinující rostliny správně st...
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky