Meskalin.cz/Fórum/Proč mi rychle usychají rostliny v hydroponii?

Proč mi rychle usychají rostliny v hydroponii?

Mám takový problém a nevím, čím to může být. Pěstování rostlin v hydroponii mě vždy fascinovalo, ale poslední dobou jsem si všiml, že mi rostliny nějak rychle usychají. Myslím, že se o ně starám dobře, ale i tak se mi nedostává výsledků, které bych chtěl. Jen tak se mi zkrátka začnou ztrácet barvy a listy vypadají, jako by se snažily vzdát. Zkoušel jsem různá hnojiva a i různé typy substrátu, ale nic nepomáhá. Začínám se obávat, že dělám něco zásadně špatně. Může to být problém s pH vody? Nebo třeba množství světla, co jim dávám? Snažím se je umístit na sluníčko, ale nevím, jestli to není moc nebo málo. Také se bojím, že jsem je příliš přelil nebo naopak málo zalil, protože u hydroponie je to prý dost lehké udělat chybu. Mohl by někdo poradit nebo sdílet podobnou zkušenost? Co všechno jste zjistili vy při pěstování v hydroponii? Ještě jsem slyšel něco o okysličování vody, ale jak to vlastně funguje a jak bych měl postupovat? Hlavně bych rád věděl, co dělám špatně a jak bych mohl své rostlinky zachránit. Je tu někdo se zkušenostmi nebo tipy? Děkuji za jakoukoli radu!

190 slov
1.9 minut čtení
23. 7. 2023
Irena Sýkorová

Můžou být různé důvody, proč ti rostliny usychají. První věc, co bych zkontroloval, je pH vody. Ideálně by mělo být mezi 5.5 a 6.5, jinak se rostlinám špatně vstřebávají živiny. Pak světlo – jestli je máš na přímém slunci, může to být moc intenzivní, obzvlášť v létě. Zkus to s rozptýleným světlem nebo umělým osvětlením, pokud je to možné. Další věc je okysličování vody – moc kyslíku je fakt důležité pro zdraví kořenů. Můžeš zkusit vzduchovací kameny, aby se voda lépe okysličovala. A nezapomeň na správnou výživu – jestli jsi zkoušel různé hnojiva, tak zjisti, jestli mají všechny potřebné živiny. Taky dej pozor na zalévání – u hydroponie se to může lehce podcenit nebo přehnat, tak radši sleduj kořeny a jejich stav. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
9. 9. 2024
Milada Sládková

S tímhle mám zkušenosti, mně taky rychle usychaly rostliny v hydroponii. Zkusím ti říct, co by mohlo být špatně. První věc je pH vody, hodně lidí to podceňuje. Ideálně bys měl mít pH kolem 5,5 až 6,5. Pokud je moc vysoké nebo nízké, rostliny špatně přijímají živiny. Také si dej pozor na EC hodnotu (elektrická vodivost), pokud je moc vysoká, můžeš je spálit.

Co se týče světla, to můžeš mít taky přehnaně nebo naopak málo. Rostliny potřebují kolem 12-16 hodin světla denně a pokud je to moc blízko, můžou se spálit listy.

A ohledně zalévání - i když je hydroponie, rostliny potřebují vzduch ke kořenům. Přelévání nebo naopak nedostatek vody může být problém. Zkus použít vzduchovací kameny pro okysličení vody, pomůže to udržet zdravé kořeny.

Jestliže jsi zkoušel různé hnojiva a substráty, můžeš taky mít problém s kvalitou vody. Ujisti se, že používáš čistou vodu bez chloru a dalších chemikálií. Držím palce, ať se ti podaří je zachránit!

158 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2025
Helena Vobořilová
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Nejčastější problémy v hydroponickém pěstování a jak je vyřešitPřehled typických problémů, které mohou nastat při hydroponickém pěstování rostlin, a efektivní řešení pro zlepšení zdraví vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 3. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky