Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že mám špatné pH vody pro moje rostliny?

Jak poznám, že mám špatné pH vody pro moje rostliny?

Když se snažím pěstovat svoje oblíbené exotické rostliny, často přemýšlím o tom, jak moc je důležité mít správné pH vody. Jenže jak vlastně zjistit, jestli je to pH v pořádku? Občas mi rostliny vypadají jako by trpěly, a nevím jestli je to nedostatkem živin nebo právě tím pH. Někdy mám pocit, že se listy začínají kroutit nebo žloutnout, a to mě vede k otázce, jestli voda, kterou používám, není příliš kyselá nebo zásaditá. Co se týká orchidejí nebo jiných kaktusů, tam to může být opravdu ošemetné. Může se mi stát, že je zalévám vodou přímo z kohoutku a pak si říkám, že to asi nebude nejlepší volba. Jaké příznaky by mi mohly napovědět, že mám špatné pH? Je hodně důležité testovat vodu pravidelně nebo stačí se na rostliny jen podívat a odhadnout? A jak se vůbec dá zjistit pH vody? Co když chci použít dešťovou vodu? Je to lepší volba? Jak moc ovlivňuje pH vlastně růst a zdraví mých rostlin? Děkuji za rady!

163 slov
1.6 minut čtení
22. 12. 2024
Lukáš Sládek

Tak hele, pH vody fakt může dost ovlivnit zdraví rostlin. Pokud vidíš, že listy žloutnou nebo se kroutí, může to být varování. To často značí nedostatek nebo přebytek živin a právě pH hraje velkou roli. Když máš vodu z kohoutku, tak ta obvykle mívá pH kolem 7, což je neutrální, ale u některých rostlin jako orchideje nebo kaktusy to může být moc zásadité.

Nejlepší je testovat pH pravidelně. Můžeš si koupit testovací sady v zahradnictví nebo online, jsou docela dostupný. Pokud chceš zkusit dešťovou vodu, tak ta je většinou lepší volba, protože má nižší pH než voda z kohoutku a většinou je čistější.

Jakože pH má vliv na to, jak rostlina vstřebává živiny, takže pokud je pH mimo doporučené hodnoty pro konkrétní rostlinu, můžeš mít problém s růstem. Takže jo, fakt se na to koukni a testuj, pak uvidíš, co je pro tvoje rostlinky nejlepší.

143 slov
1.4 minut čtení
26. 2. 2024
Michaela Vrbová

Je dobrý si uvědomit, že pH vody může mít fakt velkej vliv na zdraví rostlin. Když se listy kroutí nebo žloutnou, můžeš mít problém s pH. Takže určitě vyzkoušej testování. Můžeš koupit jednoduchý testovací kit v zahradnictví nebo i online, není to drahý.

Pokud máš vodu z kohoutku, může být dost alkalická, což některé rostliny nesnáší. Dešťovka je obvykle lepší volba, protože je obvykle měkčí a má nižší pH. Ale pozor na znečištění!

Takže nejenže se dívej na rostliny, ale pravidelně testuj pH. A jestli se ti zdá, že něco není v pořádku, dej si pozor na známky nedostatku živin nebo špatného pH – to může být důvod, proč tvoje rostliny trpí. Jak říkám, investice do testování se fakt vyplatí.

120 slov
1.2 minut čtení
21. 8. 2024
Václav Pazdera
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Nejčastější problémy v hydroponickém pěstování a jak je vyřešitPřehled typických problémů, které mohou nastat při hydroponickém pěstování rostlin, a efektivní řešení pro zlepšení zdraví vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 3. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky