Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když moje rostliny nerostou tak, jak bych chtěl?

Co dělat, když moje rostliny nerostou tak, jak bych chtěl?

Mám doma několik kaktusů a sukulentů a poslední dobou mám pocit, že nerostou tak, jak bych si představoval. Snažím se jim věnovat dostatek péče, ale nějak to nefunguje. Možná dělám něco špatně? Četl jsem různé články o tom, jak důležitá je správná zálivka a jak moc slunce potřebují, ale nic z toho mi zatím nepomohlo. Jak poznám, jestli mají dostatek světla? Je možné, že je zalévám moc nebo málo? Jak často by měly být kaktusy a sukulenty přesazovány? Přemýšlel jsem také nad tím, jestli nemám špatnou půdu nebo substrát. Mám použít speciální směs pro kaktusy a sukulenty, nebo postačí obyčejný květinový substrát? Jaké další faktory bych měl brát v úvahu? Možná mám prostě špatné geny v těch rostlinách? Koupil jsem je ve specializovaném obchodě, tak snad by měly být zdravé. Všude čtu o tom, jak jsou odolné a jak snadno se pěstují, ale u mě to zatím nevypadá na úspěch. Co všechno bych měl zkontrolovat? A co mám vlastně dělat, když ani po několika týdnech nepozoruji žádné změny? Je normální, že rostliny občas stagnují? Mám to s nimi vzdát nebo se ještě snažit najít ten správný způsob péče? Děkuju za každou radu!

192 slov
1.9 minut čtení
27. 1. 2024
Ludmila Křížová

Takhle to bývá, kaktusy a sukulenty můžou být občas dost vybíravý. Zkus se zaměřit na pár věcí. První je světlo – většina z nich potřebuje hodně slunečního svitu, ideálně 6-8 hodin denně. Pokud si nejsi jistý, dej je blíž k oknu nebo použij grow light. Pak je tu zálivka, což je asi nejčastější problém. V létě je klidně zalévej jednou za týden, ale pozor na to, aby substrát mezi zaléváním pořádně uschnul. Méně je někdy víc. Co se týče přesazování, tak většinou stačí jednou za dva roky, pokud máš pocit, že rostlina už zaplnila květináč. Použij speciální směs pro kaktusy a sukulenty, obyčejný substrát může držet moc vlhkosti a to jim nesvědčí. A jo, občas rostliny skutečně stagnují, takže nevzdávej to hned. Zkus sledovat tyhle faktory a uvidíš, co se změní.

131 slov
1.3 minut čtení
18. 5. 2024
Milada Šindelářová

Rostliny, co nerostou, můžou bejt fakt naštvání. Kaktusy a sukulenty potřebujou dost světla, ideálně 6-8 hodin denně. Zkus je dát k oknu, ale pozor na přímý slunce, to může spálit. Co se zálivky týče, tak radši míň než víc – většina z nich je zvyklej na sucho. Zjisti, jestli substrát nehnije. Speciální směs pro kaktusy bude lepší než obyčejný květinový substrát, protože mají rády dobrý odvodnění. Přesazování stačí tak jednou za dva roky, pokud už je rostlina velká nebo substrát proschlý. Občas se prostě stane, že rostliny stagnujou, ale pokud to trvá dlouho, zkus změnit podmínky. Vydrž a hledej, co by mohlo bejt špatně – třeba teplota nebo vlhkost vzduchu. Nezatracuj je hned, třeba se nakonec rozjedou.

117 slov
1.2 minut čtení
5. 5. 2024
Zuzana Malíková
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Nejčastější problémy v hydroponickém pěstování a jak je vyřešitPřehled typických problémů, které mohou nastat při hydroponickém pěstování rostlin, a efektivní řešení pro zlepšení zdraví vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 3. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky