Meskalin.cz/Fórum/Proč mi rostliny v hydroponii hnědnou?

Proč mi rostliny v hydroponii hnědnou?

Mám takový problém s mýma rostlinama, co pěstuju v hydroponii. Všechno mi to začlo, když jsem si pořídil pár nových sazenic a chtěl je vyzkoušet v tomhle systému. Zpočátku to vypadalo skvěle, rostliny byly zelené a zdravé, ale teď najednou začínají hnědnout a já vůbec nevím, co dělám špatně. Možná je to tím, že jsem se nedostatečně seznámil s různými živinami, co bych měl používat? Nebo jsem přehnal zavlažování? Snažil jsem se dodržovat doporučené postupy, ale zdá se, že něco není v pořádku. Mám strach, že to bude mít vliv i na ostatní rostliny, které mám vedle nich. Můžu je nějak zachránit, nebo už je pozdě? A co vlastně znamená ta hnědnutí u rostlin? Je to známka toho, že umírají, nebo je to jen nějaká fáze, kterou prostě musí překonat? Už jsem četl spoustu článků o hydroponii a snažím se dodržovat všechny rady, ale pořád se mi to nedaří. Jaké by mohly být příčiny toho hnědnutí? Může za to třeba nedostatek světla, nebo naopak moc tepla? Moc bych ocenil jakékoliv rady nebo zkušenosti ostatních pěstitelů, kteří si tím prošli. Děkuju za každou pomoc.

183 slov
1.8 minut čtení
20. 9. 2023
Bohuslav Řezáč

Hnědnutí rostlin v hydroponii může mít několik příčin. Třeba jsi mohl přehnat s hnojivem, což je častá chyba. Příliš živin může spálit kořeny a způsobit hnědnutí listů. Zkontroluj, jestli máš správné pH a EC hodnoty – to jsou klíčové faktory.

Další možností je nedostatek světla nebo naopak příliš vysoké teploty. Rostliny potřebují vyváženou teplotu a dostatek světla, ale nesmí být na přímém slunci, pokud je to moc intenzivní.

Taky se podívej na kořeny – jestli nejsou hnědé nebo rozpadlé, může to znamenat, že máš problém s kořenovou hnilobou. Ujisti se, že voda je okysličená a že máš dobrou cirkulaci vzduchu.

Zkus snížit dávku hnojiva, zkontrolovat pH a podmínky okolo rostlin. Pokud je hnědnutí mírné, ještě to nemusí znamenat konec. Můžeš je zachránit, ale rychle jednat! Takže zkontroluj všechny tyhle faktory a uvidíš, co nejde.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 12. 2024
Irena Sýkorová

Hnědnutí rostlin v hydroponii může mít několik příčin. První věc, co mě napadá, je kvalita vody a živin. Pokud jsi přidal nové sazenice, možná ti nezafungovaly ty stejné živiny, na které byly zvyklé. Zkus se podívat na EC hodnotu, jestli není moc vysoká nebo nízká. Další problém může být s pH – pokud je mimo doporučený rozsah, rostliny to špatně snášejí a hnědnou.

Taky si dej pozor na osvětlení a teplotu. Měly by mít stabilní podmínky, moc tepla nebo naopak tma může způsobit stres. A zavlažování – jestli máš kořeny ponořené moc dlouho nebo naopak mají moc sucha, taky to může být problém.

Zkus upravit živiny, zkontroluj pH a EC, a pokud to nepomůže, tak se zamysli nad osvětlením a teplotou. Někdy je to opravdu boj, ale většinou se dá něco udělat. Pokud hnědnou jen starší listy, tak to může být i normální proces stárnutí. Takže nevzdávej to!

148 slov
1.5 minut čtení
7. 9. 2024
Rudolf Novotný
Meskalin.cz/Články/Hydroponie pro rostliny
Nejčastější problémy v hydroponickém pěstování a jak je vyřešitPřehled typických problémů, které mohou nastat při hydroponickém pěstování rostlin, a efektivní řešení pro zlepšení zdraví vašich rostlin.
1000 slov
10 minut čtení
29. 3. 2023
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky