Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho mám zalévat rostliny v miskách?

Jak dlouho mám zalévat rostliny v miskách?

Nedávno jsem si pořídil několik nových rostlin a dostal jsem se do situace, kdy nevím, jak správně zalévat ty, které mám umístěné v miskách. Vím, že zalévání je důležité pro jejich zdraví, ale jak dlouho by měly být v těch miskách vlastně? Když je zalévám, tak chci, aby měly dostatek vody, ale zároveň se obávám, že když je v misky nechám příliš dlouho, tak by mohly začít hnit nebo něco podobného. Existuje nějaká doporučená doba, po kterou bych je měl mít v miskách s vodou? Jak poznám, že už mají dostatek vody a kdy je nejlepší je z misky zase vyndat? Taktéž by mě zajímalo, jestli se to liší podle různých druhů rostlin. Třeba kaktusy a sukulenty podle toho co jsem slyšel potřebují jiný přístup než ostatní zelené rostliny. Také bych chtěl vědět, jestli by mělo smysl sledovat jak moc půda v misce absorbuje vodu a jak rychle schne? Myslím si, že každá rostlina má trošku jiné potřeby. Jak často byste doporučili kontrolovat úroveň vody v miskách? Rád bych se také dozvěděl něco o tom, jaké znaky ukazují na to, že rostlina potřebuje více nebo méně vody. Hlavně nechci udělat něco špatně a zničit své nové rostlinky. Takže jak dlouho mám vlastně zalévat rostliny v miskách?

206 slov
2.1 minut čtení
21. 9. 2024
Lukáš Pícha

Takže, co se týká zalévání rostlin v miskách, tak je to dost individuální. Obecně platí, že bys měl nechat rostliny v miskách jen tak dlouho, dokud půda nenasaje potřebné množství vody. Že už mají dostatek vody poznáš tak, že když se na vrchu půdy udělá malá louže nebo když už tam voda není a půda je stále vlhká. Obvykle stačí pár hodin, ale můžeš je nechat i přes noc. U kaktusů a sukulentů je to jinak, ty většinou potřebují méně vody a neměly by zůstávat v mokru moc dlouho, jinak začnou hnit. Kontroluj půdu – měla by být vlhká, ale ne mokrá. Sleduj i jak rychle schne; čím rychleji schne, tím častěji budeš muset zalévat. Zjistíš to podle toho, jak různé rostliny reagují – žloutnutí listů nebo opadání může znamenat málo nebo moc vody. Takže prostě experimentuj a sleduj je.

140 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2024
Zdeňka Novotná

Zalévání rostlin v miskách je trochu věda, ale dá se to zvládnout. Obecně platí, že bys je měl mít v misce s vodou tak dlouho, dokud zemina není dostatečně nasycená. Takhle zajistíš, že kořeny mají přístup k vodě. Ale pozor, nesmíš to přehnat! Pokud je tam voda dlouho, může začít hnití. Když vidíš, že vrchní vrstva půdy je suchá, je čas rostlinu z vody vyndat. Kaktusy a sukulenty chtějí mít úplně jiný přístup – ty se radši drží v suchu, takže pro ně je lepší zalévat klasicky a nechat pořádně proschnout. Sledovat jak rychle půda schne je určitě dobrý nápad, můžeš tak zjistit, kolik vody tvé rostliny potřebují. Kontroluj úroveň vody v miskách tak jednou za pár dní. Znaky nedostatku vody jsou třeba zvadlé listy nebo žloutnutí. Naopak pokud vidíš tmavé a měkké listy, asi si měla moc vody. Každá rostlina je jiná a chce něco jiného, tak se tím prostě řiď a sleduj jak reagují.

156 slov
1.6 minut čtení
30. 11. 2024
Ondřej Hlávka
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Péče o rostliny v dekorativních miskách: Na co nezapomenout?Praktické rady a tipy pro zajištění zdraví kaktusů a sukulentů v esteticky laděných nádobách.
1000 slov
10 minut čtení
15. 8. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky