Meskalin.cz/Fórum/Jak často bych měl zalévat rostliny v miskách?

Jak často bych měl zalévat rostliny v miskách?

Zdravím všechny pěstitele! Mám pár dotazů ohledně zalévání rostlin, které mám v miskách. Už nějakou dobu se snažím starat o svoje kaktusy a sukulenty a přiznám se, že si nejsem úplně jistý, jak často je vlastně správné je zalévat. Občas mi přijde, že by mohly mít více vody, jindy zase mám strach, že je utopím. Jak poznat, kdy je čas na zalévání? Myslíte, že je dobré sledovat půdu nebo spíš rostliny samotné? Přemýšlel jsem také nad tím, jestli to závisí na ročním období. V létě to asi bude jinak než v zimě, co myslíte? A co třeba různé typy rostlin – mají kaktusy a sukulenty stejné potřeby? Taky jsem slyšel o různých metodách zavlažování, jako je například ponoření misky do vody – funguje to dobře? Rád bych se dozvěděl vaše tipy a triky, jak udržet své rostlinky zdravé a šťastné. Děkuju!

141 slov
1.4 minut čtení
18. 12. 2024
Martina Staňková

Zalévání kaktusů a sukulentů je spíš o pocitech než o přesném plánu. Obecně platí, že bys měl počkat, až se půda úplně vyschne, než je zase zaliješ. Takže pokud vidíš, že vrchní vrstva substrátu je suchá na dotek, je čas na vodu. V létě, když rostou, potřebují víc vody než v zimě, kdy jsou v klidu, takže to ber v úvahu. Zkus třeba i zvednout misku – když je lehká, tak potřebují vodu. Co se týče metod, ponoření misky do vody funguje skvěle, ale dávej pozor, aby tam nebyly moc dlouho. Každý typ může mít jiný požadavek na vlhkost, tak si dej pozor – kaktusy a sukulenty nejsou úplně to samé. Je fajn sledovat jak rostliny reagují na tvoje zalévání a podle toho upravit frekvenci. Hlavně to nepřehánět s vodou!

130 slov
1.3 minut čtení
14. 1. 2025
Vladimír Matějka

Zalévání kaktusů a sukulentů je tak trochu umění. Obecně platí, že čím víc slunce a tepla, tím častěji je potřeba zalévat, ale v zimě to chce být opatrnější. Půda by měla být suchá než je zaliješ – stačí prostě strčit prst do hlíny, když je suchá, jdeš na to. Kaktusy mají rády sucho, sukulenty už trošku víc vlhkosti, ale nic nepřeháněj. Ponoření misky do vody je fajn metoda, ale dej pozor, aby to nebylo moc dlouho – tak 10-15 minut stačí. Sleduj i listy, když začnou vadnout nebo zežloutnou, může to být známka přelití nebo naopak nedostatku vody. Takže buď pozorný a sleduj jak rostliny reagují na podmínky. Držím palce!

110 slov
1.1 minut čtení
31. 12. 2024
Nikola Žemličková
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Péče o rostliny v dekorativních miskách: Na co nezapomenout?Praktické rady a tipy pro zajištění zdraví kaktusů a sukulentů v esteticky laděných nádobách.
1000 slov
10 minut čtení
15. 8. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky