Meskalin.cz/Fórum/Potřebují sukulenty speciální hnojivo?

Potřebují sukulenty speciální hnojivo?

Zajímalo by mě, jestli sukulenty potřebují nějaké speciální hnojivo nebo jestli stačí to běžné, co máme doma. Slyšel jsem, že sukulenty jsou docela odolné rostliny a možná nemají takové nároky jako jiné květiny. Ale co když jim to hnojivo chybí? Mám pár kousků doma a zatím jsem je nijak nehnojil, jen jsem je zaléval vodou sem tam. Přemýšlím o tom, jestli by jim nějaké hnojivo prospělo, nebo jestli bych jim mohl ublížit, kdybych použil něco nevhodného. Někdo mi říkal, že existuje speciální přípravek na sukulenty, ale nevím, jestli to je nutnost. Jak často by se mělo hnojit a jaké hnojivo je nejlepší? Je lepší použít tekuté nebo granule? Když už se do toho pustím, měl bych si dávat pozor na nějaké konkrétní složení? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory. Děkuji!

131 slov
1.3 minut čtení
15. 1. 2025
Dana Bartošová

Sukulenty jsou fakt dost odolné a ve většině případů nepotřebují žádné speciální hnojivo. Normální hnojivo, co máš doma, může stačit, ale pokud chceš mít jistotu, můžeš použít hnojivo určený přímo pro sukulenty nebo kaktusy. Obecně platí, že je lepší jít na to s menší koncentrací hnojiva, protože tyhle rostliny nemají rády přehnojení.

Co se týče frekvence, tak stačí hnojit tak jednou za měsíc nebo i méně, třeba jen v období růstu (jaro/léto). Tekuté hnojivo se lépe vstřebává a můžeš ho naředit vodou, takže si s tím snadno pohraješ. Granule taky fungujou, ale musíš je míň často aplikovat.

Dávej si pozor na složení – vyhýbej se hnojivům s vysokým obsahem dusíku, to by mohlo rostliny spíš poškodit. Pro sukulenty je lepší něco s vyváženým poměrem živin. Takže shrnutí: Specializovaný přípravek není nutnost, ale pokud ho máš po ruce, klidně ho zkus. A nezapomeň, mírnost je klíč! Zatím je nech žít v klidu a uvidíš, jak se jim bude dařit.

158 slov
1.6 minut čtení
21. 12. 2024
Antonín Kovář

Sukulenty jsou celkem odolné, takže hnojení není tak nutné jako u jiných rostlin. Když je hnojíš, tak ideálně nějakým speciálním hnojivem pro sukulenty - to má správný poměr živin a nemá moc dusíku, což by jim mohlo ublížit. Obvykle stačí hnojit jednou za měsíc během růstové sezóny, což je na jaře a v létě. Tekuté hnojivo je fajn, protože se dobře rozředí s vodou, ale i granule můžou být ok, pokud se správně aplikujou. Hlavně si dej pozor na to, aby jsi nepřehnojil, to by mohlo vést k různým problémům jako hniloba kořenů. Pokud jsi je zatím nehnojil a vypadají zdravě, tak to asi není kritické, ale párkrát ročně jim to určitě prospěje.

113 slov
1.1 minut čtení
12. 1. 2025
Soňa Bláhová
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Péče o rostliny v dekorativních miskách: Na co nezapomenout?Praktické rady a tipy pro zajištění zdraví kaktusů a sukulentů v esteticky laděných nádobách.
1000 slov
10 minut čtení
15. 8. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky