Meskalin.cz/Fórum/Žloutnou mi listy rostliny, co s tím?

Žloutnou mi listy rostliny, co s tím?

Nedávno jsem si koupil krásnou exotickou rostlinu a teď začínám mít trošku obavy, protože její listy začínají žloutnout. Nejdřív jsem si myslel, že je to normální, ale čím víc na to koukám, tím víc mě to děsí. Je možné, že jí něco chybí nebo naopak dostává něco navíc? Může to být nedostatek světla? Přemýšlím, jestli ji nemám přemístit blíž k oknu, ale zase se bojím přímého slunce. Také jsem slyšel, že by to mohlo být způsobeno přeléváním nebo naopak nedostatkem vody. Jak poznám, kdy je ta správná míra zalévání? Navíc se mi zdá, že substrát v květináči vypadá moc hutně a neprodyšně. Měl bych ho vyměnit za něco jiného? Také bych rád věděl, jestli jsou nějaké speciální hnojiva pro exotické rostliny, které by jí mohly pomoct. Kdyby jste měli nějaké tipy nebo rady pro pěstování těchto krásných rostlin a co dělat, když začnou žloutnout listy, budu moc vděčný!

148 slov
1.5 minut čtení
28. 10. 2024
Eduard Beneš

Žloutnutí listů může mít víc příčin. Zkontroluj, jak často ji zaléváš, jestli není substrát moc mokrý nebo naopak suchý. U exotických rostlin je důležité, aby zemina dobře odvodňovala, jinak můžeš mít problém s kořenovou hnilobou. Co se světla týče, většina exotických rostlin má ráda jasné, ale rozptýlené světlo, tak jí zkus posunout blíž k oknu, ale ne do přímého slunce. Hnojení může taky pomoct – zkus nějaké speciální hnojivo pro pokojovky nebo exotické rostliny. Pokud je substrát hodně hutný, možná by stálo za to ho vyměnit za něco lehčího s dobrým odvodněním. Sleduj ji a uvidíš, jestli se to zlepší.

100 slov
1 minut čtení
1. 12. 2024
Jakub Urban

Žloutnutí listů může mít několik příčin. Prvně zkontroluj, jestli ji nezaléváš moc. Příliš vody dělá kořenům zle a začnou hnít, což se projevuje žloutnutím. Zkus nechat substrát mezi zaléváním trochu oschnout. Taky je důležitý světlo, pokud je moc málo, tak to taky může způsobit problémy. Některé rostliny snesou i přímé slunce, ale jinde to může spálit listy, takže si dej pozor. Co se substrátu týče, jestli je moc hutný, tak ho vyměň za něco lehčího s dobrou drenáží. Hnojivo? No jo, nějaký speciální pro exotiky by mohlo pomoct, ale nedávkuj to moc často. Zkus se podívat na to, jak je rostlina velká a podle toho hnojit. A hlavně buď trpělivý, někdy to chce čas na zlepšení.

116 slov
1.2 minut čtení
18. 12. 2024
Michaela Řezáčová
Meskalin.cz/Články/Dekorativní misky a stojany
Péče o rostliny v dekorativních miskách: Na co nezapomenout?Praktické rady a tipy pro zajištění zdraví kaktusů a sukulentů v esteticky laděných nádobách.
1000 slov
10 minut čtení
15. 8. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky