Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o kaktusy na zelené stěně?

Jak se starat o kaktusy na zelené stěně?

Zajímalo by mě, jak vlastně správně pečovat o kaktusy, které mám na zelené stěně. Pořídil jsem si je nedávno a chtěl bych, aby vypadaly co nejlépe. Myslím, že je to docela speciální situace, protože na rozdíl od klasických květináčů, tady jsou kaktusy zavěšené a asi potřebují trochu jiný přístup. Jak často je potřeba je zalévat? Dala by se použít běžná půda pro kaktusy, nebo je lepší to nějak upravit? Zajímá mě i, jestli potřebují víc slunce než normál, nebo jsou na té stěně v nějakém stínu? A co hnojivo? Používáte nějaké speciální pro sukulenty, nebo stačí standardní? Mám obavy, že když to nepůjde podle plánu, tak ty krásné rostlinky rychle uschnou nebo naopak zplesniví. Jaký máte vy zkušenosti s tímhle způsobem pěstování? Napadá mě také, jestli je lepší mít různé druhy pohromadě nebo radši jednotlivě? A co škůdci? Je někdo narazil na nějaké problémy s parazity na zelené stěně? Jak se dá tomu předejít? Budu moc rád za vaše rady a tipy! Díky!

163 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Karolína Kubíčková

S kaktusy na zelené stěně je to trochu jiný level, ale dá se to zvládnout. Zalévat bych je doporučil tak jednou za dva až tři týdny, zkus se spíš řídit tím, jak vypadá půda – když je úplně suchá, je čas. Běžná půda pro kaktusy by měla být v pohodě, ale pokud máš možnost, přidej trochu písku nebo perlitu na zlepšení drenáže.

Co se slunce týče, kaktusy milují světlo, takže pokud mají dostatek přímého sluníčka, tím líp. Když jsou na stěně ve stínu, můžeš mít problém s jejich růstem. Hnojivo stačí standardní pro sukulenty, ale klidně můžeš zkusit i speciální na kaktusy, pokud ho seženeš.

Jinak co se škůdců týče, snaž se je pravidelně kontrolovat, hlavně jestli neobjevíš mšice nebo svilušky. Prevence je nejlepší – udržuj to čisté a suché. Různé druhy pohromadě jsou fajn, ale sleduj, že některé kaktusy mají různé potřeby co se vody a světla týče. Takže ve zkratce: zalévat mírně, hodně světla, dobrá drenáž a občas kouknout na škůdce.

162 slov
1.6 minut čtení
15. 1. 2025
Monika Kříčková

Kaktusy na zelené stěně jsou super, ale jo, péče je trochu jiná. Záleží na tom, jak moc slunce tam mají. Kaktusy obecně milují světlo, takže pokud je to místo dostatečně prosvětlené, tak super. Pokud je to ve stínu, tak by mohly být spíš v útlumu.

Zalévat opatrně, radši méně než víc. Zkus jednou za dva týdny a podle potřeby. Běžná půda pro kaktusy by měla být OK, ale klidně ji můžeš smíchat s pískem nebo perlitem, aby to mělo lepší odvodnění.

Co se hnojiva týče, já používám speciální pro sukulenty, ale menší dávky stačí. Příliš hnojiva může škodit. Taky se dá říct, že je dobrý mít různé druhy pohromadě, ale ne všechny spolu vycházejí. Takže si dej pozor na kombinace.

Škůdci? No to se může stát, ale pokud pravidelně kontroluješ a jednou za čas použiješ nějaký přípravek proti škůdcům nebo mýdlo na rostliny, tak bys měl být v pohodě. Jen pozor na vlhkost! Kaktusy nesnášejí zadržování vody.

Tak hodně štěstí s tvou zelenou stěnou!

161 slov
1.6 minut čtení
8. 1. 2025
Alois Kysela
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Zelené stěny: Trend pěstování rostlin jako moderní designový prvekObjevte kouzlo zelených stěn a jak mohou proměnit váš prostor. Představujeme exotické rostliny pro vertikální zahrady a tipy na jejich umístění.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky