Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty v bytech s malým světlem?

Můžu pěstovat sukulenty v bytech s malým světlem?

Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné pěstovat sukulenty, když mám doma málo světla. Mám malý byt, a většina oken směřuje na sever, takže se tam dostává jenom trošku sluníčka během dne. Slyšel jsem, že sukulenty potřebují hodně světla, ale já bych je rád měl doma, protože mi přijdou jako super rostliny, které vypadají zajímavě a snad se o ně i dobře stará. Myslíte si, že bych je mohl pěstovat na parapetu nebo někde jinde, i když tam není přímé slunce? Co byste doporučili, abych jim pomohl prospívat? Mám se poohlédnout po nějakých speciálních lampách na rostliny nebo existují nějaké odrůdy, které zvládnou i horší světelné podmínky? Zajímalo by mě také, jak často je potřeba je zalévat a jestli musím dodávat nějaké hnojivo nebo to není nutné. Díky za každou radu, co mi pomůže rozsvítit můj domov a přitom se starat o tyto úžasné rostlinky.

145 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Lukáš Hroch

Sukulenty fakt potřebují světlo, ale i v málo osvětlených bytech se dají pěstovat. Zkus je umístit na parapet, kde se aspoň trošku sluníčka dostane, i když to bude jen pár hodin. Pokud máš okna na sever, můžeš zkusit nějakou rostlinu, co snese slabší světlo, jako třeba haworthia nebo gasteria.

Pokud to nepůjde, tak doporučuju pořídit LED lampu na rostliny. Ty fungujou dobře a můžeš si nastavit časovač, aby měly sukulenty dostatek světla i večer. Co se zalévání týče, tak to radši moc nepřeháněj - stačí jednou za 2-3 týdny, v zimě ještě míň. Hnojivo je dobrý dávat tak jednou za měsíc během růstové sezóny (jaro a léto), ale není to nutný. Tak držím palce, ať ti to roste!

118 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Olga Marešová

Tak jo, pěstování sukulentů v málo osvětlených podmínkách je trochu výzva, ale rozhodně to jde. Některé druhy jsou odolnější a zvládnou i méně světla, třeba haworthia nebo gasteria. Sice nebudou tak krásně zelené jako ty na přímém slunci, ale přežijí. Pokud chceš opravdu něco, co poroste, zvaž pořízení grow light. Ty lampy dokážou dodat potřebné spektrum světla a rostliny budou spokojenější. Co se zalévání týče, sukulenty potřebují spíš míň vody, takže radši zalévej méně než víc. Hlavně nezapomeň na dobrý odtok, aby voda nestála v květináči – to bys je zabil. Hnojivo zas tolik nepotřebují, stačí jednou za pár měsíců nějaké slabé, speciálně pro sukulenty. Takže klidně zkus pěstovat kousek zeleně i v tom severském bytě!

116 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2025
Renata Daňková
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Zelené stěny: Trend pěstování rostlin jako moderní designový prvekObjevte kouzlo zelených stěn a jak mohou proměnit váš prostor. Představujeme exotické rostliny pro vertikální zahrady a tipy na jejich umístění.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky