Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o kaktusy na vertikální zahradě?

Jak se starat o kaktusy na vertikální zahradě?

Zajímalo by mě, jak správně pečovat o kaktusy, když je mám na vertikální zahradě. Mám pár druhů a některé vypadají skvěle, ale ostatní se mi zdají trochu unavené a nevím, co s tím. Jaký typ substrátu je nejlepší pro kaktusy v tomto typu uspořádání? A jak často je potřeba je zalévat? Na vertikální zahradě je přece jiná situace než klasické květináče. Myslím, že by to mohlo mít vliv na to, jak rychle schne půda. Zajímalo by mě také, jestli mám kaktusy hnojit a pokud ano, jak často a jakým hnojivem? A co se slunečním světlem? Je lepší, když jsou na slunci celý den, nebo je potřeba je trochu chránit před přímým žárem? Mám také strach, že by mohly být náchylnější na nějaké škůdce nebo plísně, když jsou na vertikální zahradě. Máte s tím někdo zkušenosti? Co byste doporučili? Jaké druhy kaktusů jsou pro takový způsob pěstování nejvhodnější? Děkuji za každou radu!

151 slov
1.5 minut čtení
17. 1. 2025
Jindřiška Šebestová

Péče o kaktusy na vertikální zahradě může být trochu odlišná, ale s pár tipy to zvládneš. Důležité je mít dobrý substrát, ideálně směs pro sukulenty a kaktusy s dobrou drenáží. Můžeš použít třeba písek nebo perlitu, aby to rychleji schlo. Co se týče zalévání, tak to závisí na prostředí, ale většinou platí, že méně je více. Zkus zalévat jednou za měsíc a přizpůsobit to podle počasí — čím teplejší, tím častěji, ale pořád opatrně. Hnojit je dobrý nápad, hlavně během vegetačního období (jaro a léto) nějakým tekutým hnojivem pro sukulenty, třeba jednou za 4 až 6 týdnů.

S ohledem na slunce, kaktusy milují světlo, ale pokud jsou na přímém slunci celý den, může to být moc. Zkus je umístit tak, aby měly aspoň trochu stínu v odpoledních hodinách. A co se týče škůdců a plísní, dej si pozor na vlhkost — to může přitahovat problémy. Snaž se je kontrolovat a občas prohlédnout listy.

Pokud jde o druhy kaktusů na vertikální zahradu, zkus nějaké menší druhy jako Echinopsis nebo Rhipsalis, ty by mohly dobře fungovat. Takže drž palce a experimentuj!

178 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Janoušek

O kaktusy na vertikální zahradě se stará tak trochu jinak než v klasických květináčích. Hlavně dej pozor na substrát – ideální je směs písku, perlitu a zeminy, co dobře odvodňuje. S tím zaléváním to taky není jednoduché, radši méně než víc. Zkus to jednou za měsíc, ale koukej na to, jak rychle suchne půda. Vertikální zahrady můžou mít vlhčí vzduch a půda schnout pomaleji.

Hnojení moc neřeš, stačí jednou za dva měsíce použít nějaké hnojivo pro sukulenty, ale fakt opatrně. A co se slunce týká, většina kaktusů miluje světlo, ale v horkých dnech je lepší je chránit před přímým žárem. Jinak můžeš mít problémy s popáleninami.

Ohledně škůdců – sleduj je, když uvidíš něco podezřelého, tak je zbav rychle. Jaký kaktusy? Zkus třeba Echinopsis nebo Mammillaria, to jsou celkem odolný druhy. Tak hodně štěstí!

132 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Pavel Kraus
Meskalin.cz/Články/Trendy v pěstování
Zelené stěny: Trend pěstování rostlin jako moderní designový prvekObjevte kouzlo zelených stěn a jak mohou proměnit váš prostor. Představujeme exotické rostliny pro vertikální zahrady a tipy na jejich umístění.
1000 slov
10 minut čtení
26. 12. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky