Meskalin.cz/Fórum/Jaké bylinky můžu pěstovat na balkoně pro čaj?

Jaké bylinky můžu pěstovat na balkoně pro čaj?

Mám balkon, kde bych chtěl začít pěstovat bylinky, které bych mohl využít na čaj. Mým cílem je mít vždy po ruce něco čerstvého, co si mohu uvařit, a navíc mi to udělá radost. Zajímalo by mě, jaké konkrétní bylinky jsou vhodné pro pěstování na balkoně, protože nemám moc prostoru, a chci to udělat efektivně. Slyšel jsem, že některé bylinky jsou náročnější na péči, tak bych rád věděl, které jsou ideální pro začátečníky, aby mi to nezabralo moc času a úsilí. Myslíte, že se dají pěstovat i nějaké tradiční bylinky jako máta nebo heřmánek? A co třeba meduňka nebo šalvěj? Jaké mají vlastnosti a chuť? Mám strach, že pokud budu pěstovat vícero druhů dohromady, tak se budou navzájem rušit nebo se jim nebude dařit. Jak to tedy udělat správně? Kdy je nejlepší čas na výsadbu a jak se o tyto rostliny starat? Co třeba hnojivo a zálivka? A co slunce? Mám balkon na severní straně, takže bych chtěl vědět, které bylinky budou spokojené s menším množstvím slunečního světla. Budu moc rád za jakékoli tipy nebo zkušenosti od vás ostatních, kdo už máte s pěstováním bylinek nějaké praktické zkušenosti!

187 slov
1.9 minut čtení
4. 6. 2024
Libor Pazdera

Pěstování bylinek na balkoně je skvělý nápad! Měj na paměti, že pro čaj se hodí máta, meduňka, heřmánek a třeba i šalvěj. Tyhle bylinky nejsou moc náročné na péči a zvládnou to i začátečníci. Mátu a meduňku určitě doporučuji, mají příjemnou chuť a jsou skvělé na osvěžení. Heřmánek je fajn na uklidnění a šalvěj má specifickou chuť, ale taky je to dobré na zdraví. Když pěstuješ vícero druhů, dej pozor, aby vedle sebe byly bylinky, co mají podobné nároky na světlo i vodu. Na severní straně ti asi půjdou dobře ty méně náročné na slunce jako meduňka nebo máta. Zálivku chce většina z nich pravidelnou, ale ne přemokřit. Hnojivo stačí občas, nějaký univerzální substrát bude v pohodě. Nejlepší čas na výsadbu je jaro, ale klidně můžeš zkusit i teď. Držím palce s balkonovou zahrádkou!

134 slov
1.3 minut čtení
21. 1. 2025
Eliška Štěpánová

Takže, pokud chceš pěstovat bylinky na balkoně a máš severní stranu, tak to chceš mít trochu specifické. Máta je super, roste skoro všude a dělá skvělý čaj. Meduňka je taky fajn, má uklidňující účinky a snese míň světla. Šalvěj už je víc sluníčko milující, ale i tak by mohla na tvém balkonu přežít. Heřmánek je další dobrá volba, ale má rád víc slunce, takže s tím bacha. Pokud jde o péči, tak většina těchhle bylinek nepotřebuje nějak extra hnojivo – stačí kvalitní zemina a trocha compostu. Zálivka – pozor na to, aby to nebylo moc mokrý, jinak ti uhynou. Když to všechno dáš dohromady do různých květináčů, nemělo by to být zas takový problém, ale sleduj jejich potřeby. Ideální čas na výsadbu je jaro, ale začít můžeš kdykoliv. Jo a pokud nemáš moc slunce, tak se vyhni rostlinkám co potřebují hodně světla. Držím palce!

144 slov
1.4 minut čtení
26. 12. 2024
Helena Krejčíková
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Léčivé vlastnosti naší domácí flóry: Co nám nabízí zahrada?Objevte, jaké léčivé rostliny můžete pěstovat na zahradě a jak je správně používat pro zdraví a pohodu.
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky