Meskalin.cz/Fórum/Má levandule nějaké zdravotní benefity?

Má levandule nějaké zdravotní benefity?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už delší dobu zajímá. Slyšel jsem, že levandule má spoustu různých zdravotních přínosů, ale nejsem si jistý, jestli je to opravdu pravda. Chtěl bych vědět, jestli má levandule nějaké konkrétní účinky na zdraví, třeba jestli pomáhá při stresu nebo pokud může mít vliv na spánek. Také by mě zajímalo, jak ji vlastně používat – mám ji pěstovat doma jako bylinku a pak třeba sušit nebo jsou lepší nějaké jiné způsoby jejího použití? Zkoušel jsem ji někdy v čaji, ale to mi moc nepomohlo a nevím, jestli jsem ji použil správně. A co aromaterapie? O tom jsem taky četl, že prý vůně levandule může uklidnit a pomoci s nervozitou. Jaké máte zkušenosti vy? Je dobré ji mít doma a jak ji případně využít? Děkuju za každou radu!

136 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
Viktor Vyskočil

Levandule má určitě spoustu zdravotních přínosů. Je známá svými uklidňujícími účinky, takže může pomoct při stresu a úzkosti. Mnoho lidí říká, že levandulová vůně je skvělá na relaxaci a zlepšení spánku, takže ji klidně zkus jako aromaterapii – třeba do difuzéru nebo jen pár kapek esenciálního oleje na polštář. Můžeš ji pěstovat doma, je to jednoduchý a hezký způsob, jak mít čerstvou levanduli po ruce. Sušení je dobrá volba, pak si můžeš udělat levandulový čaj nebo ji použít do různých receptů. S tím čajem to chce asi víc, než jen pár květů, dej tam víc na silnější chuť. Zkoušel jsem i levandulové sáčky do skříně, to taky funguje – odpuzuje moly a navíc hezky voní. Takže pokud se ti líbí její vůně a chceš zkusit něco přírodního na nervozitu, určitě do toho jdi.

133 slov
1.3 minut čtení
21. 12. 2024
Lucie Adamcová

Levandule má fakt hodně zdravotních benefitů. Hlavně je známá tím, že pomáhá při stresu a uklidňuje nervy, takže pokud se cítíš nervózní, vůně levandule může být fajn pomocník. Mnoho lidí používá levandulový olej v aromaterapii – stačí pár kapek do difuzéru nebo na polštář a prý to pomáhá se spánkem. Co se týče čaje, možná jsi nedal správné množství nebo čas na louhování. Obecně se doporučuje sušit květy a pak je používat třeba do čaje nebo jako koření. Pěstovat ji doma je super, protože ji máš vždy po ruce. Takže jo, levandule je určitě dobré mít doma, zkus ji víc různě kombinovat a experimentovat s použitím.

106 slov
1.1 minut čtení
8. 12. 2024
Pavel Liška
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Léčivé vlastnosti naší domácí flóry: Co nám nabízí zahrada?Objevte, jaké léčivé rostliny můžete pěstovat na zahradě a jak je správně používat pro zdraví a pohodu.
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky