Meskalin.cz/Fórum/Co všechno můžu pěstovat na zahradě pro zdraví?

Co všechno můžu pěstovat na zahradě pro zdraví?

Zajímalo by mě, co všechno se dá pěstovat na zahradě, aby to bylo zdravé a prospěšné pro tělo. Já jsem začínající zahrádkář a chtěl bych se zaměřit na rostliny, které mi pomohou zlepšit zdraví, ať už jde o bylinky, zeleninu nebo nějaké ovoce. Přemýšlím například o tom, jestli je dobré mít na zahradě něco jako bazalku nebo mátu, protože jsem slyšel, že mají spoustu pozitivních účinků. Co dalšího byste doporučili? Napadá mě také, jestli jsou nějaké speciální druhy zeleniny, které jsou extra výživné nebo snad snadno pěstovatelné pro začátečníky. Mám rád rajčata a papriky, ale zajímalo by mě, jestli existují i jiné rostliny, které bych mohl vyzkoušet. A co třeba nějaké superpotraviny jako chia semínka nebo avokádo? Můžu je pěstovat v našich podmínkách nebo spíš ne? Zkrátka bych chtěl mít na zahradě něco zajímavého, co mi přispěje k lepšímu zdraví. Jaké máte zkušenosti s pěstováním zdravých rostlin? Jaké rostliny se u vás osvědčily? Budu rád za každou radu!

158 slov
1.6 minut čtení
24. 11. 2024
Aleš Kalous

Pěstování na zahradě je skvělý nápad, pro zdraví to může být fakt super. Bylinky jako bazalka, máta nebo třeba oregano jsou fajn, mají spoustu pozitivních účinků a využiješ je v kuchyni. Co se týče zeleniny, tak mrkev, špenát a brokolice jsou nabité živinami a snadno se pěstují. Rajčata a papriky jsou taky skvělá volba, ale zkus i cukety nebo fazole, ty rostou rychle a dají se využít na víc způsobů.

Pokud jde o ovoce, jahody nebo maliny si můžeš pěstovat klidně na záhonu nebo v květináčích. Avokádo je trochu problematické, chce teplejší podmínky, ale chia semínka se dají pěstovat v domácnosti nebo v skleníku. Měj na paměti, že některé rostliny potřebujou víc péče než jiné, takže začni s těma jednoduššíma. Celkově se neboj experimentovat, fakt to stojí za to!

129 slov
1.3 minut čtení
9. 1. 2025
Ladislav Vlk

Pěstování na zahradě pro zdraví je super nápad! Určitě začni s bylinkama jako je bazalka, máta, oregano nebo rozmarýn. Ty jsou nejen zdravé, ale i skvělé na vaření. Co se týče zeleniny, doporučil bych rajčata a papriky, jak jsi zmínil, ale přidat můžeš třeba špenát, který je plný železa a vitamínů, nebo mrkev, co je dobrá na oči. Pokud máš prostor, zkúsit taky cukety nebo fazole.

Jestli chceš něco extra výživného, tak zkus pěstovat brokolici nebo květák – oba jsou plné antioxidantů. A superpotraviny jako chia semínka se u nás moc nepěstují, spíš si je kup v obchodě. Avokádo je náročnější na pěstování a asi to doma neuděláš, ale ovoce jako jahody nebo maliníky můžeš mít snadno. Hlavně se neboj experimentovat a učit se za pochodu!

126 slov
1.3 minut čtení
31. 12. 2024
Zdeněk Janda
Meskalin.cz/Články/Přírodní léčivé rostliny
Léčivé vlastnosti naší domácí flóry: Co nám nabízí zahrada?Objevte, jaké léčivé rostliny můžete pěstovat na zahradě a jak je správně používat pro zdraví a pohodu.
1000 slov
10 minut čtení
6. 11. 2023
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky