Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny se hodí do malé zahrady?

Jaké rostliny se hodí do malé zahrady?

Už dlouho přemýšlím, jaké rostliny by se vlastně daly použít do mojí malé zahrady. Mám sice malý prostor, ale chci, aby to tam vypadalo hezky a aby to bylo příjemné místo pro odpočinek. Zkoušel jsem různé květiny, ale zatím jsem moc úspěchů nedosáhl. Přemýšlím, jestli jsou nějaké speciální druhy rostlin, které se hodí do menších zahrad nebo na balkon. Hlavně by mě zajímalo, co třeba s těmi sukulenty nebo kaktusy? Slyšel jsem, že jsou nenáročné a snadno se pěstují, ale nevím, jestli vypadají dobře pohromadě. Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní rostliny, které nebudou zabírat moc místa, ale zároveň budou vypadat zajímavě? A co třeba bylinky? Ty bych chtěl mít také, ale nevím, jak je zkombinovat s ostatními květinami. Jaká kombinace by mohla vypadat hezky a zároveň být praktická? Jestli máte nějaké tipy na rostliny, které snesou slunce i stín nebo takové, které se dají snadno udržovat, budu rád za jakékoli rady. Děkuji!

153 slov
1.5 minut čtení
7. 1. 2025
Emil Janda

Do malé zahrady nebo na balkon se určitě hodí nějaké nízké nebo kompaktní rostliny. Sukulenty a kaktusy jsou super, protože je nemusíš tolik zalévat a vypadají fakt dobře, když je dáš do skupinek. Můžeš zkusit třeba Echeverii nebo Aloe Vera. Kromě toho bylinky jako bazalka, rozmarýn nebo tymián taky nezabírají moc místa a můžeš je využít při vaření. Pokud chceš kombinovat květiny s bylinkami, tak třeba levandule vypadá skvěle a láká včely. Vybírej rostliny, co snesou slunce i stín – třeba kapradiny nebo heucherky pro stinnější místa. Taky se neboj experimentovat s různými květináči nebo truhlíky, to dodá zahradě šmrnc a ušetří místo. Hlavně to nepřeháněj s množstvím, radši míň rostlin, ale pěkně uspořádaných.

114 slov
1.1 minut čtení
6. 1. 2025
Bohumil Doležel

Z malou zahradou se dá kouzlit! Na to, aby to vypadalo hezky, se hodí třeba nízké trvalky jako rozchodníky nebo spoustu druhů sukulentů. Ty vypadají skvěle pohromadě, můžeš je nějak hezky seskupit do truhlíků nebo květináčů. I kaktusy jsou fajn, ale pozor na jejich potřeby – některé chtějí víc sluníčka.

Co se týče bylinek, tak bazalka, tymián nebo třeba máta jsou super. Můžeš je také pěstovat v květináčích vedle květin. Pokud jde o kombinaci, zkus mixovat bylinky s nějakými nižšími květinami – třeba s levandulí nebo měsíčkem.

Pak máš i rostliny, co snesou slunce i stín. Například funkie jsou skvělý do stínu a krásně kvetou. No a pokud chceš něco nenáročnýho, tak se podívej po některých typu travin – ty dodají zahradě lehkost a krásně se houpou ve větru. Všechny tyhle rostliny nevytvářej moc velký kořeny a mají menší nároky na místo, takže ideální pro malou zahradu! Držím palce!

149 slov
1.5 minut čtení
6. 4. 2024
Jana Kafková
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Krok za krokem: Jak sestavit harmonickou zahradní kompoziciObjevte, jak plánovat a vybírat rostliny pro dokonalou zahradní kompozici.
1000 slov
10 minut čtení
18. 1. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky