Meskalin.cz/Fórum/Jak se starat o sukulenty během zimy?

Jak se starat o sukulenty během zimy?

Zdravím všechny pěstitele sukulentů! Mám takový dotaz ohledně péče o tyto úžasné rostliny, zejména jak se o ně starat v zimě. Jaké jsou nejlepší podmínky pro sukulenty, když venku mrzne a vzduch je suchý? Slyšela jsem, že je důležité je umístit na slunné místo, ale co když nemám dostatek přirozeného světla? Mám je vůbec zalévat, nebo je lepší nechat je na suchu? A co hnojení v zimě – má smysl? Také mě zajímá, jestli by se měly sukulenty nějak chránit před chladem, když je mám na okně. Jak často by se měly kontrolovat na škůdce a zda jsou nějaké speciální tipy, které mi pomohou udržet je zdravé během těchto chladných měsíců. Díky moc za všechny rady a zkušenosti!

118 slov
1.2 minut čtení
23. 7. 2023
Pavel Kraus

Sukulenty v zimě potřebujou trochu jinou péči než v létě. Určitě je dej na co nejvíc slunné místo, ale pokud máš málo světla, můžeš zkusit použít umělý zdroj světla, jako je LED lampička. Co se týče zalévání, tak jo, ale opatrně – radši méně než víc. Nech je pořádně vyschnout mezi zaléváním, jinak hrozí hniloba. Hnojení v zimě moc nedává smysl, protože sukulenty většinou spí a nevyžadují živiny. Taky dávej pozor na škůdce, kontroluj je občas, ale nenech se tím stresovat. Můžeš je chránit před chladem tím, že je dáš dál od oken nebo použiješ nějakou ochranu, když fakt mrzne. Většinou stačí trocha pozornosti a měly by přežít bez problémů.

110 slov
1.1 minut čtení
7. 8. 2024
Kristýna Prokopová

Takže, co se zimní péče o sukulenty týče, tady je pár tipů. Určitě se snaž umístit je na co nejslunnější místo, ideálně okno na jih, ale pokud nemáš dost světla, zkus třeba umělé osvětlení, aby to rostliny měly aspoň trochu. Co se týče zalévání, v zimě radši méně, klidně jednou za měsíc, protože většinou spí a moc toho nepijou. Hnojení vynechej, v zimě to nemá smysl. Pokud máš sukulenty na okně, dej pozor na průvan a zimu - můžeš je posunout dál od okna nebo zakrýt nějakou textilií, aby se nezmrzly. Kontroluj je na škůdce tak jednou za měsíc, ale pokud vidíš něco divného, hned reaguj. Obecně to chce jen opatrnost a mírné zalévání a měly by přežít v pohodě.

120 slov
1.2 minut čtení
3. 8. 2024
Vojtěch Strnad
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Krok za krokem: Jak sestavit harmonickou zahradní kompoziciObjevte, jak plánovat a vybírat rostliny pro dokonalou zahradní kompozici.
1000 slov
10 minut čtení
18. 1. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky