Meskalin.cz/Fórum/Jaké rostliny se hodí do malé zahrady?

Jaké rostliny se hodí do malé zahrady?

Mám malou zahradu a přemýšlím, jaké rostliny bych si měl pořídit. Je to takové omezené místo a nechci, aby mi to tam celé zarostlo a vypadalo to jako džungle. Takže by mě zajímalo, co byste doporučili na pěstování v takovém malém prostoru? Jaké rostliny jsou nenáročné na údržbu a přitom vypadají krásně? Myslel jsem třeba na nějaké kaktusy nebo sukulenty, protože ty by mohly být ideální, ale nevím, které druhy by se hodily. Co třeba nějaké květiny, které nejsou příliš velké? Je dobré mít i nějaké bylinky jako je bazalka nebo máta? A co třeba trvalky, existují nějaké malé trvalky, které by mi udělaly radost a zároveň nezabraly moc místa? Rád bych měl zahrádku, kde si mohu posedět a užít si přírodu, ale nechci se pak zbytečně starat o něco složitého. Zajímalo by mě i, jaké kombinace rostlin jsou vhodné, aby to hezky vypadalo. Děkuji za všechny tipy a nápady!

150 slov
1.5 minut čtení
18. 10. 2023
Tomáš Zeman

Pokud máš malou zahradu a nechceš, aby to vypadalo jako džungle, tak kaktusy a sukulenty jsou fakt super volba. Ty se o sebe postarají skoro samy, stačí jim občas zalít. Mohli by se hodit třeba nějaké menší druhy jako Echeveria nebo Haworthia. Další dobrou volbou jsou bylinky, máta, bazalka, tymián - ty můžeš mít v květináčích a hezky je využít na vaření.

Jako květiny můžeš zkusit nízké trvalky jako rozchodníky nebo levanduli, ta voní a vypadá fajn. Zkombinuj různé výšky rostlin, třeba vyšší květiny vzadu a nižší dopředu, bude to vypadat lépe. A nezapomeň na nějaké místo na sezení, třeba malou lavici nebo stůl. Takže celkově, kombinace sukulentů, bylinek a pár trvalek ti udělá radost a nebude to žádná dřina.

120 slov
1.2 minut čtení
20. 3. 2024
Simona Čermáková

Takže, pokud máš malou zahradu, určitě bych šel do sukulentů a kaktusů. Jsou super nenáročné a vypadají skvěle. Můžeš zkusit třeba aloe vera nebo echeverii, jsou malý a hezký. Na květiny bych doporučil nějaké nízké trvalky jako jsou levandule nebo rozchodník, ty přežijou i sucho a ještě voní. Bylinky jako bazalka, máta nebo tymián jsou taky skvělý, dají se pěstovat v květináčích a navíc je můžeš pak použít v kuchyni. Kombinace těchhle rostlin v různých nádobách nebo na malém záhonku bude vypadat hezky a nebude to zabírat moc místa. Zkus si udělat nějaký mini záhonek s různýma výškama, to dodá zahradě zajímavost. Sice je údržba menší, ale stále to bude krásný místo na posezení.

114 slov
1.1 minut čtení
23. 11. 2024
Jaroslava Bláhová
Meskalin.cz/Články/Rostlinné kompozice
Krok za krokem: Jak sestavit harmonickou zahradní kompoziciObjevte, jak plánovat a vybírat rostliny pro dokonalou zahradní kompozici.
1000 slov
10 minut čtení
18. 1. 2023
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky