Meskalin.cz/Fórum/Jaké barvy koleusů se nejlépe kombinují v květináči?

Jaké barvy koleusů se nejlépe kombinují v květináči?

Když přemýšlím o tom, jaké koleusy mám zasadit do jednoho květináče, tak mě napadá spousta otázek ohledně barev a kombinací. Vím, že koleusy jsou nádherné rostliny, které dokážou rozzářit každý prostor svou pestrostí. Ale co když chci vytvořit tu pravou symfonii barev? Jaké odstíny se k sobě hodí? Myslím, že je skvělé mít v květináči více než jeden druh koleusu, ale nechci, aby výsledná kompozice vypadala chaoticky. Napadlo mě například spojení zelených a fialových listů, protože to musí být krásný kontrast. Ale co třeba barvy jako růžová nebo červená? Může to vypadat dobře dohromady? Vnímám, že některé kombinace mohou vypadat úžasně a jiné zase vůbec ne. Jaké máte zkušenosti s mixováním různých barev koleusů? Měli jste někdy pocit, že nějaká kombinace dopadla skvěle, nebo naopak zklamala? Také bych rád věděl, zda je důležité brát v úvahu i osvětlení a umístění květináče, když plánuju, jaké barvy vybrat. Je lepší mít v jedné nádobě koleusy se světlými nebo tmavými listy? Víte, jestli nějaký konkrétní odstín má tendenci dominovat nebo potlačovat ostatní? Budu vděčný za jakékoli tipy nebo nápady, které by mi mohly pomoci vytvořit krásnou a harmonickou kompozici.

186 slov
1.9 minut čtení
14. 5. 2023
Oldřich Štefan

Koleusy jsou fakt super, když je chceš kombinovat. Zelené a fialové listy? To určitě bude fungovat, ten kontrast je parádní. Zkus třeba přidat i nějaké koleusy s růžovými nebo červenými odstíny. Můžeš mít takovou barevnou paletu, co se vzájemně doplňuje. Tmavé barvy můžou dominovat, ale když je zkombinuješ se světlými, tak to vypadá vyváženě. Osvětlení taky hraje roli – pokud máš hodně světla, tak klidně dej víc světlých odstínů. Z mých zkušeností, když to přeženeš s jednou dominantní barvou, tak to může působit dost chaoticky. Takže jo, určitě experimentuj a sleduj, jak to vypadá! Vlastně bych doporučil zkoušet různý kombinace a uvidíš, co se ti nejvíc líbí.

107 slov
1.1 minut čtení
4. 6. 2024
Hana Vítková

Jo, koleusy jsou fakt super na kombinace. Mě se osvědčilo mixovat třeba fialový s nějakým světlým zeleným. Vznikne zajímavý kontrast a vypadá to hezky. Růžová a červená taky můžou fungovat, ale chce to opatrně, aby to nebylo moc křiklavý. Tmavý listy můžou dominovat, takže se neboj mixnout i s něčím světlým, aby se to vyrovnalo. Osvětlení je důležitý, já dávám většinou na slunnější místo, ale ne na přímý slunce. Když máš v jedný nádobě tmavý a světlý, tak to může pěkně oživit celek. Zkusit můžeš i kombinaci různých vzorů listů – to taky hodně pomůže. Takže experimentuj a uvidíš, co ti sedne!

102 slov
1 minut čtení
9. 7. 2024
Blanka Valentová
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Jak správně kombinovat barevné varianty koleusů pro dokonalou zahraduPrůvodce, jak nejlépe sladit různé barvy a odrůdy koleusů pro esteticky příjemné prostorové uspořádání v zahradě.
1000 slov
10 minut čtení
17. 12. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky