Meskalin.cz/Fórum/Jaká je nejlepší kombinace barev koleusů na slunci?

Jaká je nejlepší kombinace barev koleusů na slunci?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám takový dotaz ohledně koleusů, kterým se poslední dobou dost věnuji. Chci si na zahradu vysadit krásné a barevné koleusy, ale nejsem si úplně jistý, jaké barvy by k sobě nejlépe ladily, když je budou zasahovat sluneční paprsky. Vím, že koleusy mají spoustu různých odstínů – od jasně zelené, přes burgundskou až po žlutou nebo dokonce červenou. Zajímalo by mě, jestli existuje nějaká osvědčená kombinace barev, která vynikne na slunci a zároveň dodá zahradě ten správný šmrnc. Třeba jestli je lepší kombinovat jasné barvy s těmi tlumenějšími, nebo jestli se mají míchat jen podobné odstíny. Dále bych chtěl vědět, jak moc slunce ovlivňuje barvu listů – některé prý více ztrácí intenzitu v přímém světle. Také by mě zajímalo, jaké konkrétní druhy koleusů byste doporučili pro slunné stanoviště, aby vydržely a nezvadly. Předem díky za všechny tipy a rady!

142 slov
1.4 minut čtení
16. 2. 2024
Milan Kafka

Tak na slunce se hodí kombinovat světlý a tmavší odstíny koleusů. Třeba když dáš vedle sebe jasně žlutý koleus a k tomu nějaký burgundský, tak to vypadá fakt super. Můžeš zkusit i červené s růžovými – to pak krásně rozjasní zahradu. Jo, a pozor na slunce, protože některé druhy ztrácí barvu, když jsou moc na přímém světle. Takže pokud chceš, aby ti barvy vydržely, dej je na místo, kde budou mít trošku stínu, třeba od jiných rostlin. Za mě určitě doporučuji koleusy jako 'Kong', 'Wizard' nebo 'Black Dragon', ty snesou sluneční paprsky a pořád vypadají skvěle. Tak hodně štěstí s výsadbou!

101 slov
1 minut čtení
19. 7. 2024
Tomáš Zich

Tak já ti zkusím poradit. Koleusy na slunce fakt vypadají skvěle, ale je dobrý vědět, že některé barvy víc trpí. Třeba jasně žluté nebo červené mohou vyblednout, když je moc slunce. Ale kombinace tmavě burgundských s jasně zelenými může být super. Když to dáš k sobě, tak to hezky kontrastuje a vytváří zajímavý efekt.

Zkus třeba kombinaci koleusů s listy vínové (třeba ‚Wizard Burgundy‘) a k tomu nějakou světlou variantu jako ‚Lime Delight‘ nebo ‚Kong Rose‘. Tyhle se mi osvědčily – jsou odolné a mají pěkné barvy. A jo, dej pozor, aby měly dost vody, jinak ti povadnou. Takže slunce jo, ale i zálivka je důležitá! Hlavně si ohlídej, aby to nebylo moc hodně na přímém slunci, jinak bys mohl mít problém.

122 slov
1.2 minut čtení
4. 10. 2024
Luboš Eliáš
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Jak správně kombinovat barevné varianty koleusů pro dokonalou zahraduPrůvodce, jak nejlépe sladit různé barvy a odrůdy koleusů pro esteticky příjemné prostorové uspořádání v zahradě.
1000 slov
10 minut čtení
17. 12. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky