Meskalin.cz/Fórum/Jaké barvy koleusů se k sobě hodí?

Jaké barvy koleusů se k sobě hodí?

V poslední době mě začaly zajímat koleusy a jejich úžasné zbarvení. Mám jich doma několik, ale pořád přemýšlím, jak je nejlépe zkombinovat, aby to vypadalo co nejlépe. Vím, že koleusy mohou mít různé odstíny zelené, červené, fialové a žluté, ale jak si správně vybrat barvy, které k sobě ladí? Mám obavy, že když je smíchám, tak to nebude vůbec vypadat hezky. Co říkáte na kombinaci třeba světle zeleného s tmavě červeným? A co třeba fialový koleus vedle žlutého? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými kombinacemi? Jaké barvy byste doporučili pro vytvoření harmonického vzhledu? A co třeba nějaké tipy na pěstování, aby koleusy zůstaly zdravé a krásné? Rád bych slyšel vaše názory a rady, protože si chci udělat opravdu zajímavý koutek plný těchto barevných rostlin. Jak se vám osvědčily různé kombinace a které odstíny byste volili vy?

136 slov
1.4 minut čtení
16. 7. 2024
Lucie Horáková

Koleusy jsou fakt parádní a kombinace barev může udělat divy. Osobně mám rád spojení světle zeleného s tmavě červeným – to vypadá dost kontrastně a přitáhne pozornost. Fialový vedle žlutého taky není špatný, to už je trochu odvážnější, ale pokud máš dostatečně pestré vzory, tak proč ne. Zkuste třeba i kombinaci s různými odstíny jedné barvy, jako tmavě zelená a světlejší varianty. Vytvoří ti to takový hezký efekt hloubky. Co se týče pěstování, dej pozor na světlo a zálivku – moc vody nemají rády. Hlavně je pravidelně hnojit a občas je zastřihnout, aby byly krásně husté. Každopádně experimentuj, no a kdyby něco, tak si můžeš vždycky nějaký kousek přesadit nebo vyměnit.

111 slov
1.1 minut čtení
10. 10. 2024
Milan Kříček

Koleusy jsou fakt super, co se týče barev. Mám taky pár a zkoušel jsem různé kombinace. Světle zelený s tmavě červeným může vypadat zajímavě, kontrast je fajn, ale chce to mít na paměti, jak moc jsou ty barvy intenzivní. Fialový koleus vedle žlutého je zase pěkná volba, ta kombinace je hodně živá, ale může působit trochu chaoticky, pokud nejsou dobře vyvážené. Doporučuji zkusit i nějaké přechodové barvy, třeba růžový nebo oranžový, ty pak můžou hezky spojit ty ostřejší odstíny.

Jinak co se týče pěstování, koleusy mají rády vlhko, takže je nezapomeň pravidelně zalévat, ale zase to nepřehánět. Trochu stínu jim taky svědčí, hlavně v létě. A nezapomeň hnojit – když budou mít dobré živiny, budou krásně růst a barvy se ještě víc zvýrazní. Hodně štěstí s tvým kouskem! Můžeš pak poslat fotku!

131 slov
1.3 minut čtení
6. 9. 2024
Jaroslav Jirka
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Jak správně kombinovat barevné varianty koleusů pro dokonalou zahraduPrůvodce, jak nejlépe sladit různé barvy a odrůdy koleusů pro esteticky příjemné prostorové uspořádání v zahradě.
1000 slov
10 minut čtení
17. 12. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky