Meskalin.cz/Fórum/Můžu kombinovat koleusy s jinými rostlinami v květináčích?

Můžu kombinovat koleusy s jinými rostlinami v květináčích?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Chci se zeptat, jestli máte zkušenost s tím, jestli je dobrý nápad kombinovat koleusy s jinými rostlinami v jednom květináči. Mám doma pár krásných koleusů, ale přemýšlím, jestli by nebylo fajn je spojit třeba s nějakými sukulenty nebo jinými tropickými rostlinami. Slyšel jsem, že některé rostliny si mohou vzájemně pomoci, ale taky že některé mohou být agresivní a brát si víc živin nebo světla. Nechci, aby mi koleusy trpěly nebo dokonce uhynuly, protože mi dělají velkou radost. Co si o tom myslíte? Jaké rostliny by se k nim hodily? Máte zkušenosti s kombinováním různých druhů v jedné nádobě? A co třeba zálivka a péče? Někde jsem četl, že by se měly mít na paměti rozdílné potřeby rostlin, což mi přijde jako důležitá informace. Můžete doporučit konkrétní druhy, které by vedle koleusů v květináči prosperovaly? Děkuji za vaše rady!

142 slov
1.4 minut čtení
21. 2. 2024
Martina Jiránková

Jasně, koleusy můžeš kombinovat s jinýma rostlinama, ale chce to trochu opatrnosti. Koleusy mají rádi vlhkost a světlo, takže pokud přidáš sukulenty, musel bys dávat pozor na zálivku, protože ty zase nesnáší moc vody. Zkus třeba nějaké tropické rostliny, co mají podobné nároky na péči jako koleusy, třeba pothos nebo dracenu. Taky se dají kombinovat s nějakýma menšíma květinami jako jsou begónie nebo fuchsie. Hlavně si dej pozor, aby měly všechny rostliny dostatek místa a světla. Uvidíš, jak to pak pěkně vyroste dohromady!

83 slov
0.8 minut čtení
7. 11. 2024
Ondřej Sládek

Kombinovat koleusy s jinými rostlinami se dá, ale chce to trochu rozmyslet. Koleusy mají rádi vlhko a dost světla, takže bys měl hledat něco podobného. Například některé druhy kapradin nebo i další tropické rostlinky jako je peperomie by mohly být fajn. Sukulenty jsou na tom jinak, potřebují méně vody a víc slunce, takže bych je k nim nedával. Mohly by ti koleusy vysávat živiny a uhynuli by.

Zalévání taky hraje roli – koleusy potřebují častější zálivku, zvlášť v létě, ale když je dáš k suchomilným rostlinám, tak to nebude fungovat. Takže když už, tak se drž těch vlhkomilných nebo aspoň podobně náročných. Zkus třeba i nějaké nízké květiny jako je lobelka nebo begónie, ty by mohly být fajn sousedé. Hlavně dávej pozor na světlo a vlhkost, aby všem rostlinám bylo dobře.

131 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2024
Karolína Tvrdíková
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Jak správně kombinovat barevné varianty koleusů pro dokonalou zahraduPrůvodce, jak nejlépe sladit různé barvy a odrůdy koleusů pro esteticky příjemné prostorové uspořádání v zahradě.
1000 slov
10 minut čtení
17. 12. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky