Meskalin.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší barevné kombinace koleusů pro zahradu?

Jaké jsou nejlepší barevné kombinace koleusů pro zahradu?

Koleusy jsou naprosto fascinující rostliny, které dokážou proměnit každou zahradu na barevné království. Ráda bych se zeptala, jaké barevné kombinace koleusů byste doporučili pro mou zahradu? Mám na mysli jak kombinace různých odstínů zelené, tak i pestré barvy jako červenou, fialovou nebo žlutou. Přemýšlím o tom, jak je uspořádat, aby to vypadalo harmonicky a přitom výrazně. Mám nějaké místo na slunci a pak také část zahrady, která je spíše ve stínu – co by mohlo vypadat dobře v obou těchto podmínkách? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na to, jak kombinovat koleusy s jinými rostlinami. Jaké další rostliny byste doporučili k výsadbě vedle nich? Vím, že koleusy mohou mít různorodé tvary a velikosti, takže jak se rozhodnout, které z nich použít? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože chci, aby moje zahrada byla co nejpestřejší a nejkrásnější. Děkuji předem za všechny rady!

145 slov
1.5 minut čtení
31. 3. 2024
Marcela Hrdličková

Koleusy jsou fakt super, dají se kombinovat na tisíce způsobů. Na slunce bych zkusil třeba červené a žluté odstíny, ty opravdu září a vytvoří nádherný kontrast. Můžeš zkusit něco jako koleus s vínově červenými listy vedle jasně žlutého, to vypadá božsky. Na stínové místo zase doporučuji zelené a fialové kombinace, ty se tam hezky vyjímají.

Když je tak kombinujete, zkuste různou výšku rostlin, aby to vypadalo živě. Mějte na paměti, že některé koleusy dorůstají do větších velikostí než jiné, takže víc vysokých do pozadí a menší dopředu.

Pokud chcete přidat další rostliny, tak skvěle doplní koleusy třeba kapradiny nebo některé trvalky s jemnými květy – ty budou spolu vypadat skvěle. A taky se nebojte experimentovat, každá zahrada je jiná! Hlavně si užijte ten proces a nechte se inspirovat tím, co máte rádi.

132 slov
1.3 minut čtení
15. 6. 2024
Kristýna Marková

Koleusy jsou fakt super volba na zahradu! Co se týče barevných kombinací, tak já osobně mám rád, když se spojí červené a fialové odstíny, třeba červený koleus s nějakým fialovým, vypadá to fakt bombově. Zelené koleusy se hodí jako pozadí, takže můžeš zkusit třeba kombinaci tmavě zeleného s jasnějším červeným nebo žlutým.

Jestli máš místo na slunci, tak tam dej ty nejbarevnější kousky, protože to si zaslouží. Na stín bych doporučil světlejší varianty – jsou hezký a v tom šeru budou vypadat skvěle.

Koleusy se dají dobře kombinovat s dalšíma rostlinama jako jsou begónie, které mají taky pěkné barvy a listy, nebo třeba s kapradinami, co dodají zajímavou texturu. A co se týče tvarů a velikostí, tak já bych zkusil mix větších a menších rostlin, aby to mělo nějakou dynamiku.

Celkově se neboj experimentovat! Uvidíš, co ti sedne nejvíc.

137 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2022
Karolína Tomešová
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Nejnovější trendy v pěstování koleusů: Zajímavé barevné kombinace pro moderní zahraduObjevte nejnovější trendy v pěstování koleusů a inspirujte se fascinujícími barevnými kombinacemi pro vaši zahradu. Tento článek vás provede světem ko...
1000 slov
10 minut čtení
28. 2. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky