Meskalin.cz/Fórum/Jak kombinovat různé koleusy v jedné nádobě?

Jak kombinovat různé koleusy v jedné nádobě?

Přemýšlím o tom, jak by se daly kombinovat různé druhy koleusů v jedné nádobě. Mám jich pár, každého v jiném odstínu a vzoru, ale nevím, jestli je smíchat dohromady nebo je lépe nechat každý zvlášť. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto? Funguje to dobře, když mají různé koleusy odlišné potřeby na světlo a zalévání? Jak byste doporučili uspořádat rostliny v květináči, aby se navzájem doplňovaly? Měly by být vyšší druhy vzadu a nižší vpředu, nebo existuje nějaký jiný způsob, jak je efektivně kombinovat? A co se týče barev – je lepší zvolit kontrastní barvy nebo spíš odstíny v jedné paletě? Ráda bych, aby to vypadalo co nejlépe a zároveň, aby se koleusy měly dobře. Také mě zajímá, jestli má cenu přidat nějaké další rostliny do mixu, třeba sukulenty nebo jiné rostliny, které by mohly poskytnout zajímavou texturu nebo barvu? Všechno ohledně pěstování, péče a aranžování těchto krásných rostlin mě zajímá. Děkuji za jakoukoli radu alebo tip!

156 slov
1.6 minut čtení
1. 2. 2023
Jakub Kovář

Kombinovat různé koleusy v jedné nádobě je super nápad! Mně se osvědčilo mít v květináči třeba tři nebo čtyři druhy, jen se ujisti, že mají podobné potřeby na světlo a vodu. Když je jeden druh víc náročný na světlo, tak to může být problém. Zkus dávat vyšší koleusy dozadu a nižší dopředu, aby to vypadalo hezky a všechny měly dost světla. Co se barev týče, klidně můžeš mixovat kontrastní barvy, ale i odstíny v jedné paletě můžou vypadat dobře. To záleží na tvém vkusu. Pokud chceš přidat další rostliny, třeba sukulenty, tak to může být zajímavý prvek, ale dej pozor na to, aby měly podobné potřeby. Hlavně si pak dej pozor na zalévání, abys to nepřehnala. Jinak jsem si všiml, že koleusy pěkně vypadají s nějakou texturou jako např. mech nebo kamínky na dně květináče. Tak hodně štěstí s kombinováním!

140 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2024
Eva Marková

Kombinování koleusů v jedné nádobě může být fakt super, ale chce to mít na paměti pár věcí. Za prvé, zkontroluj, jaké mají požadavky na světlo a zalévání. Některé koleusy potřebují víc slunce, jiné se spokojí se stínem, takže je dobrý je dávat dohromady podle těchto potřeb. Co se týče uspořádání, většinou funguje mít vyšší rostliny vzadu a nižší vpředu, aby to vypadalo hezky a zároveň měly všechny dostatek světla. Jo a co se barev týče, kontrastní barvy můžou vypadat skvěle, ale i odstíny jedné palety působí harmonicky – záleží na tom, co preferuješ. Když chceš přidat další rostliny jako sukulenty, tak to může být fajn pro texturu, ale zase dej pozor na jejich potřeby. Celkově se neboj experimentovat a najít si vlastní styl. Hlavně buď trpělivá a sleduj, jak se rostliny vyvíjejí.

132 slov
1.3 minut čtení
24. 5. 2021
Zuzana Matějková
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Nejnovější trendy v pěstování koleusů: Zajímavé barevné kombinace pro moderní zahraduObjevte nejnovější trendy v pěstování koleusů a inspirujte se fascinujícími barevnými kombinacemi pro vaši zahradu. Tento článek vás provede světem ko...
1000 slov
10 minut čtení
28. 2. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky