Meskalin.cz/Fórum/Trendy v pěstování koleusů – co funguje?

Trendy v pěstování koleusů – co funguje?

Zajímá mě, jaké jsou aktuální trendy v pěstování koleusů. Vím, že tyto rostlinky jsou oblíbené pro své pestré barvy a vzory, ale nevím, jaké techniky nebo postupy jsou teď in. Zkoumal jsem něco o hydroponii a jak to může ovlivnit růst a zdraví koleusů, ale nejsem si jistý, jestli je to pro mě jako začátečníka vhodné. Jaké máte zkušenosti s různými metodami? Existují nějaké specifické tipy na zálivku nebo hnojení, které byste doporučili? A co se týče umístění – je lepší mít je na sluníčku nebo ve stínu? Slyšel jsem také něco o tom, že některé nové hybridy mají ještě zajímavější barvy a struktury než ty klasické. Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní odrůdy, které stojí za to vyzkoušet? Jsem otevřený všem radám ohledně péče a kultivace těchto krásných rostlin, protože chci, aby mi koleusy prospívaly a dělaly radost. Co si myslíte o kombinaci koleusů s jinými rostlinami v květináčích? Jak to ovlivňuje jejich růst? Předem díky za vaše tipy a zkušenosti!

162 slov
1.6 minut čtení
21. 10. 2023
David Kouba

Koleusy jsou fakt skvělý rostliny. Když se bavíme o aktuálních trendech, tak hydroponie sice zní lákavě, ale pro začátečníka bych to nedoporučil. Radši zkus normální pěstování v květináči, je to jednodušší. Co se týče zálivky, tak dej pozor, aby nebyly přelité, ale zároveň nesmíš nechat substrát úplně vyschnout. Hnojení je dobré jednou za měsíc, třeba nějakým tekutým hnojivem na květiny. Umístění je ideální při rozptýleném světle – slunce je super, ale ve stínu koleusy taky zvládnou, hlavně že mají dost světla.

Teď na trhu jsou fakt pěkný hybridy s úžasnýma barvama – třeba koleus 'Black Dragon' nebo 'Kong', ty jsou fakt top. Kombinace s jinýma rostlinama? Určitě jo! Vypadají skvěle v mixu a vzájemně si pomůžou, co se týče vlhkosti a stínu. Takže doporučuji zkusit. Držím palce!

126 slov
1.3 minut čtení
18. 11. 2024
Jarmila Volfová

Koleusy jsou super rostliny a teďka jsou trendy dost barevné hybridy, fakt stojí za to je zkusit. Hydroponie může bejt fajn, ale pokud jsi začátečník, tak bych doporučil začít s normálním pěstováním v květináčích, je to jednodušší a nevyžaduje to tolik vybavení. Zálivka – dej pozor na to, abys je nepřelil, radši nech substrát trošku oschnout mezi zaléváním. Hnojení stačí jednou za měsíc, třeba nějaký vyvážený tekutý hnojivo, hlavně na jaře a v létě. Co se umístění týče, koleusy milujou světlo, ale ne přímý slunce – ideální je polostín.

Jako odrůdy zkus 'Kong' nebo 'Bright Ideas', ty mají fakt pěkné barvy a vzory. A co se týče kombinací s jinýma rostlinama – určitě jo! Jen dej pozor na jejich potřeby ohledně vody a světla, aby si navzájem neubližovaly. Tak hodně štěstí s pěstováním!

133 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2022
Daniel Bílek
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Nejnovější trendy v pěstování koleusů: Zajímavé barevné kombinace pro moderní zahraduObjevte nejnovější trendy v pěstování koleusů a inspirujte se fascinujícími barevnými kombinacemi pro vaši zahradu. Tento článek vás provede světem ko...
1000 slov
10 minut čtení
28. 2. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky