Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat koleusy venku v zimě?

Můžu pěstovat koleusy venku v zimě?

Zdravím všechny milovníky rostlin! Mám takový dotaz ohledně koleusů, konkrétně mě zajímá, zda je možné je pěstovat venku i v zimě. Vím, že jsou to krásné rostlinky s nádhernými barevnými listy a moc bych je chtěl mít na zahrádce, ale mám obavy z chladného počasí. Jak to vlastně je? Mohou koleusy přežít venku, když teploty klesnou pod nulu? Slyšel jsem různé názory – někteří říkají, že by se měly přesunout dovnitř, jiní zase tvrdí, že to zvládnou. Uvažoval jsem o různých možnostech, jako je zakrytí nebo umístění na chráněné místo, ale nejsem si jistý, co by bylo nejlepší. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké speciální odrůdy, které by mohly být odolnější vůči chladu. Máte někdo zkušenosti s pěstováním koleusů venku během zimy? Jaké máte tipy nebo rady? Díky moc!

130 slov
1.3 minut čtení
25. 4. 2024
Václav Pazdera

Koleusy jsou sice pěkné, ale bohužel nejsou moc otužilé. Když teploty klesnou pod nulu, většinou to pro ně znamená konec. Takže pokud chceš, aby ti přežily, doporučuji je přenést dovnitř nebo aspoň na nějaké chráněné místo, kde se nemusí bát mrazu. Možná bys mohl zkusit je zakrýt nějakou netkanou textilií, ale stejně to není záruka úspěchu. Co se týče odolnějších odrůd, tak většina koleusů je spíš citlivá na chlad. Osobně bych je radši pěstoval jako letničky a na zimu je schoval do tepla. Měj se a ať se daří!

89 slov
0.9 minut čtení
9. 1. 2025
Eduard Macek

Koleusy jsou tropické rostliny, takže venku přes zimu fakt moc nevydrží. Teploty pod nulou jsou pro ně smrtící, takže pokud máš koleusy venku, je nejlepší je na zimu schovat dovnitř. Můžeš zkusit nějaké chráněné místo nebo je zakrýt, ale stejně si myslím, že to nezaručí, že přežijou. Odrůdy, co by byly odolnější k chladu, asi nenajdeš, protože většina koleusů je citlivá na zimu. Takže za mě – přesunout dovnitř a tam se o ně postarat, dokud nepřejde mráz.

78 slov
0.8 minut čtení
18. 1. 2025
Dominik Matějka
Meskalin.cz/Články/Coleus a paleta barev
Nejnovější trendy v pěstování koleusů: Zajímavé barevné kombinace pro moderní zahraduObjevte nejnovější trendy v pěstování koleusů a inspirujte se fascinujícími barevnými kombinacemi pro vaši zahradu. Tento článek vás provede světem ko...
1000 slov
10 minut čtení
28. 2. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky