Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v horku?

Jak často zalévat sukulenty v horku?

Když se venku rozproudí letní horko a slunce pálí jako nikdy předtím, začínám se ptát, jak to vlastně s těmi našimi sukulenty je. Vím, že tyto úžasné rostlinky mají rády sucho a jsou skvělé v ukládání vody, ale co když teploty šplhají k neúnosným výškám? Jak často bych měl zalévat sukulenty, aby se cítily dobře a nestrádaly? Mám strach, že když jim nedám dostatek vody, tak mi uschnou. Na druhou stranu, zase se bojím, abych je nepřelil, protože vím, že to by pro ně bylo zničující. Jaká je tedy ta správná frekvence? Měli bychom je zalévat každých pár dní, nebo stačí jednou týdně? A co třeba počasí – má vliv na to, jak často zalévat? Co když je venku hodně větrno nebo naopak vlhko? Zajímalo by mě i to, jestli se liší potřeby různých druhů sukulentů. Třeba kaktusy potřebují jinou péči než jiné typy sukulentů? Zkrátka, rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy. Jak vy řešíte zálivku svých rostlinek v parných dnech?

162 slov
1.6 minut čtení
20. 6. 2023
Petr Šulc

Když je horko, tak je fakt důležitý sledovat, jak sukulenty vypadaj. Obecně platí, že je zalévat tak jednou týdně, ale jak říkáš, záleží na počasí. Když je fakt vedro a slunce praží, můžeš přidat třeba ještě jeden den navíc, ale ne každý den! Větrno nebo vlhko to taky ovlivňuje – když je vítr, tak rostlinky rychleji ztrácejí vodu. Naopak v hodně vlhkém počasí bych je asi moc nezaléval. Kaktusy většinou zvládají víc sucha než jiný sukulenty, takže tam si dej pozor na to, aby se přelily. Sledovat listy je dobrý tip – pokud začnou žloutnout nebo se scvrkávají, asi potřebujou víc vody. Takže klidně si vyzkoušej jak na tom tvý sukulenty jsou a podle toho upravuj zálivku.

117 slov
1.2 minut čtení
29. 4. 2022
Eliška Doleželová

Tak já ti povím, jak to vidím. Sukulenty jsou sice odolný, ale v horku se musíme na ně koukat jinak. Třeba když je fakt vedro, tak je dobrý je zalít jednou týdně, ale záleží na substrátu. Když máš hlínu, co dobře drží vodu, tak to asi bude chtít víc. Vždycky se podívej na půdu – když je suchá tak do pár centimetrů, tak to chce vodu. Já třeba zalévám až když vidím, že listy začínají vypadat trochu scvrkle. Kaktusy mají trochu jinou potřebu, ti snesou víc sucha, takže spíš jednou za 10 dní. Pokud je hodně větrno nebo vlhko, tak to taky hraje roli – větrný počasí může vysušit víc než si myslíš. Takže koukat na ně a držet je v teple a na sluníčku, ale s vodou opatrně. Jak říkám, radši méně než víc.

135 slov
1.4 minut čtení
22. 4. 2021
Denisa Richterová
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Péče o vzácné sukulenty: Jak zabezpečit jejich přežití v extrémních podmínkáchPraktické rady a tipy na ochranu vzácných sukulentů před klimatickými změnami a péče o ně v obtížných podmínkách.
1000 slov
10 minut čtení
19. 3. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky