Meskalin.cz/Fórum/Jak přežijí sukulenty v mrazu?

Jak přežijí sukulenty v mrazu?

Nedávno jsem si pořídil několik sukulentů a teď mě zajímá, jak vlastně přežijí v mrazu. Slyšel jsem, že některé druhy jsou docela odolné vůči nízkým teplotám, ale co se stane, když je teplota pod nulou? Mám obavy, že moje kaktusy a další sukulenty by mohly trpět, zvlášť když je zima opravdu krutá. Jaké mají mechanismy, které jim pomáhají přežít chlad? Jsou nějaké speciální tipy, jak je chránit, když se venku ochladí? A co hnojení nebo zalévání? Mělo by se to měnit v zimním období, aby se minimalizovalo riziko poškození? Zajímalo by mě také, jestli je lepší je přenést dovnitř, nebo je nechat venku s nějakým krytem. A co zkušenosti ostatních – máte nějaké příběhy o tom, jak se vašim sukulentům podařilo přežít zimní mrazy? Jaké druhy máte a co vám fungovalo? Rád bych slyšel vaše názory a rady!

138 slov
1.4 minut čtení
19. 9. 2024
František Maleček

Sukulenty a mrazy, to je dost ošemetná kombinace. Většina sukulentů, co známe, není moc odolná vůči zimním teplotám pod nulou. Kaktusy jako některé druhy Opuntia jsou na tom lépe a dokážou přežít, ale většina ostatních se spíš zmrzačí. Tyhle rostliny mají pár triků, jak přežít chlad – například akumulují vodu v listech, což je chrání, ale když je zima moc velká, ta voda může zmrznout a pak je konec.

Pokud máš sukulenty venku, zkus je radši přenést dovnitř, nebo aspoň kryt nějakým plétem nebo fólií. Zimní slunce může být silné, tak je neukládej někam do stínu. Co se týče zalévání, v zimě to raději omez – méně vody znamená menší šanci na uhynutí. A hnojení? To bych v zimě vynechal úplně. No a pokud máš nějaké zkušenosti s tím, jak tvoje rostlinky zvládly mrazy, dej vědět! Rád se dozvím víc.

140 slov
1.4 minut čtení
23. 10. 2023
Bohumil Doležel

Sukulenty obvykle nejsou moc přizpůsobené na mráz, takže pokud se teplota dostane pod nulu, může to být problém. Některé druhy jako třeba Echeveria nebo Sempervivum zvládnou mírné mrazy, ale většina kaktusů a sukulentů chce spíš teplo. Když je chladno, tak se snaží zpomalit růst a šetří vodu. Mají v sobě nějaké mechanismy, co jim pomáhají přežít, jako je třeba tvorba krycí vrstvy na listech.

Co se týče ochrany, doporučuju je radši přenést dovnitř, pokud to jde. Můžeš je dát na světlé místo, ale ne na přímé slunce. Pokud je necháš venku, tak aspoň dej na ně nějaký kryt nebo mulč. Hnojení a zalévání v zimě snižuj – méně vody znamená menší riziko zamrznutí kořenů.

Osobně mám pár sempervivum a přežily mi i docela tuhý mrazy, ale mám je pojištěný pod skleníkem. Jinak bych asi neměl moc klid. Takže jestli máš možnost je schovat, určitě to udělej.

146 slov
1.5 minut čtení
6. 3. 2024
Antonín Dobiáš
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Péče o vzácné sukulenty: Jak zabezpečit jejich přežití v extrémních podmínkáchPraktické rady a tipy na ochranu vzácných sukulentů před klimatickými změnami a péče o ně v obtížných podmínkách.
1000 slov
10 minut čtení
19. 3. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky