Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v létě a v zimě?

Jak často zalévat sukulenty v létě a v zimě?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám takový dotaz ohledně zalévání těchto úžasných rostlin. Slyšel jsem, že sukulenty mají speciální potřeby, co se týče vody, a právě teď přemýšlím, jak často bych měl své kaktusy a sukulenty zalévat v různých ročních obdobích. V létě je tady horko a slunce svítí jako o závod, tak si říkám, jestli je třeba je zalévat častěji, nebo jestli by to mohlo být naopak špatně. A co zima? Mám strach, že když je budu zalévat moc, tak jim ublížím. Záleží to na druhu sukulentu? Jak poznám, kdy je potřeba je zalít? Někdo říká, že stačí zkontrolovat půdu, ale jak na to? Taky jsem slyšel o různých metodách zavlažování. Můžete mi prosím poradit, jak často bych měl zalévat sukulenty v létě a v zimě? A jaké jsou vaše tipy pro pěstování sukulentů v těchto obdobích? Děkuji moc všem za rady!

142 slov
1.4 minut čtení
23. 4. 2023
Marcela Švábová

Zalévání sukulentů je fakt důležitý, ale záleží na ročním období. V létě, když je teplo a sluníčko svítí, tak je potřeba je zavlažovat víc – tak jednou za 1-2 týdny, ale záleží na tom, jak rychle vysychá půda. Zkus si šáhnout na substrát, pokud je suchý aspoň do hloubky 2-3 cm, tak je čas zalít. V zimě to ale chce být opatrný. Tady stačí zalévat jednou za měsíc nebo i míň, protože sukulenty v té době spí a moc vody nepotřebují. Takže jo, kontrola půdy je klíčová. Někdo používá metodu "ponoření", kdy rostliny dají do vody a nechají nasáknout, což taky funguje. Takže hlavně pozor na přelití, to by jim mohlo ublížit. Drž se toho a uvidíš, že ti budou prospívat.

121 slov
1.2 minut čtení
19. 6. 2022
Lenka Tichá

Tak hele, zalévání sukulentů je celkem jednoduchý, ale jo, má to svý. V létě, když je teplo a slunce praží, tak je dobrý zalévat častějc. Zpravidla tak jednou za týden nebo i častějc, ale záleží na druhu a jak moc je sucho. Prostě se koukni na půdu – když je suchá do hloubky, je čas zalít.

V zimě to ber s rezervou. Sukulenty většinou klidně spí a potřebují mnohem míň vody. Tady stačí třeba jednou za měsíc až dva. Hlavně dávej pozor na přelití, to je smrtelnej hřích pro sukulenty.

Můžeš zkusit i metodu "zalít a nechat proschnout" – prostě pořádně zalít a pak nechat zaschnout úplně, než znovu. Jak poznat potřebu? Zkus zastrčit prst do půdy – pokud je suchá, tak můžeš zavlažit. Drž se toho a měly by ti prospívat.

132 slov
1.3 minut čtení
28. 10. 2023
Barbora Kříčková
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Péče o vzácné sukulenty: Jak zabezpečit jejich přežití v extrémních podmínkáchPraktické rady a tipy na ochranu vzácných sukulentů před klimatickými změnami a péče o ně v obtížných podmínkách.
1000 slov
10 minut čtení
19. 3. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky