Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když moje kaktusy schnou?

Co dělat, když moje kaktusy schnou?

Mám doma pár kaktusů a teď jsem si všiml, že začínají schnout. Nejspíš se jim něco nelíbí, ale nevím, co přesně by to mohlo být. Mám je v květináči, který je vyrobený z nějaké hlíny, a myslím, že jsem je zalil tak 2 týdny zpátky. Možná jsem je zalil moc, nebo naopak málo? Jenže kaktusy prý potřebují hodně slunce a taky málo vody, tak nevím, jestli to není tím. Mám je na okně, ale přijde mi, že slunce tam svítí dostatečně. Kaktusy vypadají, jako by se stáhly a mají drobné hnědé skvrny na některých místech. Je možné, že jsou napadené nějakou nemocí nebo škůdci? Přitom jsem si je kupoval jako zdravé rostliny a vypadaly parádně. Snažím se o ně starat, jak nejlépe umím, ale zdá se mi, že i přes to to jde nějak dolů. Jak mám poznat, co dělám špatně? Může to být i tím, že mám v pokoji příliš nízkou vlhkost vzduchu? Nebo je to jenom náhoda a kaktusy prostě občas schnou i bez důvodu? Co bych měl udělat pro to, aby se mi kaktusy uzdravily? Je nějaká speciální péče nebo postupy, které bych mohl vyzkoušet? Vím, že každá rostlina má své specifické potřeby, ale nemůžu přijít na to, co konkrétně těm mým chybí. Děkuji za každou radu!

210 slov
2.1 minut čtení
8. 8. 2021
Antonín Vítek

Kaktusy jsou dost specifický, co se péče týče. Jestli schnou, první věc je zkontrolovat, jestli nejsou přelité, nebo naopak dehydratované. 2 týdny bez zalévání je u kaktusů v pohodě, ale hodně záleží na substrátu. Hliněný květináč může hodně absorbovat vlhkost, takže jestli na dně není odvodnění, voda se tam může držet a kořeny hnít. Kaktusy mají rády slunce, ale pozor na přímé slunce, když je moc horko. Taky ty hnědé skvrny by mohly být známky spálení nebo nějaké nemoci. Zkus je přesunout na místo s rozptýleným světlem a nechat je občas osvěžit vzduch. Co se vlhkosti týče, kaktusy tohle zas tak moc nepotřebují, spíš suchý vzduch jim vyhovuje. Zkus zkontrolovat kořeny, jestli nejsou černé a měkké – to by znamenalo, že jsou moc mokré. Pokud jo, tak musíš oříznout zdravej kus a přesadit do čerstvýho substrátu. Hlavně nedělej paniku, kaktusy jsou docela odolný! Akorát buď trpělivej a sleduj je.

149 slov
1.5 minut čtení
15. 5. 2023
Dana Bartošová

Schořelé kaktusy můžou bejt výsledkem několika věcí. Zkus se zaměřit na to, jak často je zaléváš. Kaktusy většinou potřebují málo vody a pokud je zaliješ moc, může to způsobit hnilobu kořenů. Hnědé skvrny můžou znamenat plíseň nebo nějaký parazit, takže zkontroluj i spodní část rostliny a substrát. Můžeš zkusit kaktusy vyndat z květináče a podívat se na kořeny, pokud sou měkký nebo hnědý, to není dobrý. Možná zkus použít kaktusový substrát, co dobře odvodňuje. Slunce je taky důležitý, ale dávej pozor, aby nebyly na přímým slunci v největším vedru, mohlo by je to spálit. Vlhkost vzduchu moc nehraje roli, kaktusy jsou na to zvyklý. Zkus je dát na slunnější místo a uvidíš, jestli se to zlepší. Pokud ne, možná bych doporučil nějaký fungicid. Drž palce!

125 slov
1.3 minut čtení
11. 5. 2023
Richard Hrdlička
Meskalin.cz/Články/Pěstování vzácných druhů
Péče o vzácné sukulenty: Jak zabezpečit jejich přežití v extrémních podmínkáchPraktické rady a tipy na ochranu vzácných sukulentů před klimatickými změnami a péče o ně v obtížných podmínkách.
1000 slov
10 minut čtení
19. 3. 2020
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky