Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebují sukulenty a jak často je zalévat?

Kolik vody potřebují sukulenty a jak často je zalévat?

Zdravím všechny milovníky sukulentů, chtěla bych se zeptat, jak to vlastně je s vodou pro tyhle úžasné rostlinky. Mám doma několik druhů, ale pořád si nejsem jistá, kolik vody jim opravdu dávát a jak často je zalévat. Slyšela jsem, že sukulenty jsou takové odolné rostliny, které si dokážou uchovávat vodu v listech, což zní skvěle, ale mám obavy, abych je nepřelila nebo naopak nedala málo. Vím, že zemina by měla být propustná a že je dobré nechat někdy substrát proschnout, ale kolik dní to vlastně trvá? Mám zalévat jednou týdně, nebo spíš jednou za dva týdny? Jak to děláte vy? A co se týká doby roku – v létě to asi bude jiné než v zimě. Určitě máte nějaké zkušenosti a tipy, jak poznat, kdy je potřeba zalít. A co přesně znamená "nechat substrát proschnout"? Mám se dívat na listy, nebo raději kontrolovat přímo zeminu? Ráda bych se dozvěděla víc o tom, jak správně pečovat o svoje sukulenty, protože nechci, aby mi uhynuly. Díky moc za rady!

167 slov
1.7 minut čtení
16. 8. 2024
Aleš Vondra

Sukulenty jsou fakt super, ale mají svoje specifika. Obecně platí, že je zalévat tak jednou za 1-2 týdny, ale záleží na počasí a ročním období. V létě potřebují víc vody, protože je teplo, ale v zimě skoro vůbec. Když zaléváš, tak dej pozor, aby substrát byl vždycky suchý aspoň do hloubky 2-3 cm. To znamená, že když šáhneš prstem do zeminy a cítíš, že je suchá, tak můžeš zalít. Jakmile začneš vidět, že listy se zmenšujou nebo ztrácejí barvu, je to známka dehydratace. Naopak, když máš hodně měkké a hnědé listy, asi přelíváš. Takže jo, kontroluj spíš zeminu než listy – to ti dá lepší představu o tom, co se děje. A nezapomeň na dobrou drenáž! Takže hodně štěstí s péčí o sukulenty!

123 slov
1.2 minut čtení
25. 12. 2024
Petra Šrámková

Sukulenty jsou fakt skvělý, ale s vodou to chce opatrně. Základ je, že je musíš zalévat, až je substrát úplně suchý. Třeba jednou za 1-2 týdny v létě a v zimě klidně i jednou za měsíc. To záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu. Měl bys zkontrolovat půdu prstem – pokud je suchá do hloubky asi 2-3 cm, tak můžeš zalít. Listy ti dají vědět, když mají málo vody, začnou schnout nebo se zkroutí. Takže když začneš vidět známky dehydratace, tak je čas na vodu. Je důležitý mít dobrou drenáž, aby se voda neudržovala v květináči a nezpůsobila hnilobu. Takže radši míň než víc – sukulenty si vodu akumulují, takže když je přeliješ, jde to s nimi rychle dolů. Dobrý je taky sledovat roční období, jak píšeš, v zimě jim dej víc klidu a méně vody.

135 slov
1.4 minut čtení
6. 11. 2024
Jindřich Volf
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Nejlepší sukulenty pro úplné začátečníky: Jak začít s pěstováním těchto úžasných rostlinObjevte nejlepší sukulenty pro začátečníky. Tento článek vám představí odolné a snadno pěstovatelné sukulenty, které zvládne každý. Získejte užitečné ...
1000 slov
10 minut čtení
1. 4. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky