Meskalin.cz/Fórum/Jak můžu pěstovat sukulent ve stínu?

Jak můžu pěstovat sukulent ve stínu?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně pěstování sukulentů. Vím, že většina z nich potřebuje hodně slunce, ale co když mám místo, kde slunce skoro vůbec nesvítí, je tam spíš stín? Mám pár sukulentů a chtěla bych je mít i v místnosti, kde je jen umělé světlo a občas nějaké to denní světlo, ale většinou je to spíš šero. Jaké druhy sukulentů by mohly přežít v takových podmínkách? Mám strach, že když je dám do stínu, tak umřou nebo se nebudou moc vyvíjet. Zatím mi rostou venku na terase, ale chci zkusit něco nového a přinést je dovnitř. Myslíte si, že by to šlo? Jaká je vlastně ideální péče o sukulenty v nízkém osvětlení? A co substrát a zálivka? Měla bych je zalévat méně než venku nebo jak to funguje? Taky jsem slyšela, že některé sukulenty mohou snášet stín lépe než jiné, můžete mi doporučit nějaké konkrétní typy? Budu ráda za jakékoli tipy nebo zkušenosti, protože bych opravdu chtěla, aby moje sukulenty byly zdravé a krásné i ve stínu.

168 slov
1.7 minut čtení
30. 7. 2024
Lenka Doleželová

Jo, pěstování sukulentů ve stínu může být fakt výzva, ale jde to. Místo plného slunce zkus nějaké odolnější druhy, třeba Haworthia nebo Sansevieria. Tyhle zvládnou míň světla a přesto můžou vypadat fajn.

Co se týče péče, tak určitě dej pozor na substrát – musí bejt dobře drenážní, klidně použij směs pro kaktusy. Zalévat bys měla méně než venku, protože v šeru se voda zadržuje víc. Takhle je můžeš nechat přeschnout mezi zalíváním.

Pokud máš jen umělé světlo, tak to chce nějakou tu LED lampu na rostliny. Sukulenty sice nepotřebujou tolik světla, ale trocha umělého světla navíc jim může pomoct, aby se neroztahovaly. Takže určitě zkus najít nějakou svetelnou alternativu. Hodně štěstí!

111 slov
1.1 minut čtení
22. 10. 2024
Martina Malíková

Tak hele, pokud chceš pěstovat sukulenty ve stínu, bude to trochu výzva, ale není to nemožný. Většina sukulentů fakt potřebuje hodně světla, ale existujou i takový, co snesou míň. Zkus třeba haworthii nebo gasterie, ty by měly být v pohodě.

Co se týče péče, tak v nízkém osvětlení je důležitý se zaměřit na zálivku. Obecně platí, že čím míň světla, tím míň vody, takže radši zalévat méně než venku. Dejte pozor, aby ti nezhnily kořeny. Substrát si vyber nějaký dobře odvodněný – klidně směs pro kaktusy a sukulenty.

Umělý světlo může taky pomoct, pokud je to dost silný. Zkus je dát blíž k oknu nebo použít LEDky. A hlavně sleduj, jak reagujou – když začnou strádat, tak je možná budeš muset přemístit na trochu lepší světlo. Držím palce!

127 slov
1.3 minut čtení
3. 6. 2024
Milada Pokorná
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Nejlepší sukulenty pro úplné začátečníky: Jak začít s pěstováním těchto úžasných rostlinObjevte nejlepší sukulenty pro začátečníky. Tento článek vám představí odolné a snadno pěstovatelné sukulenty, které zvládne každý. Získejte užitečné ...
1000 slov
10 minut čtení
1. 4. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky