Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody dávám sukulentům?

Kolik vody dávám sukulentům?

Mám doma pár sukulentů, které jsem si zamiloval, ale teď se mi nedaří úplně pochopit, jak správně zalévat. Vím, že sukulenty potřebují méně vody než obyčejné květiny, ale kolik přesně? Mám je zalévat jednou týdně, nebo je lepší spíš jednou za dva týdny? A co když jsou horké dny? Mám je raději zalít víc, nebo to radši omezit a nechat půdu pořádně proschnout? A co když mají listy scvrklé a suché? To znamená, že jim chybí voda? Zkoušel jsem různé metody, ale vždycky mám pocit, že to dělám špatně. Mám je postavit na slunce nebo do polostínu? Jak poznám, kdy jsou opravdu potřeba zalít, abych je nezalil moc a nezpůsobil tím hnilobu? Děkuji všem za rady a tipy!

118 slov
1.2 minut čtení
4. 4. 2024
Jaroslav Jirka

Sukulenty jsou fajn, ale s tou vodou to chce trochu cviku. Obecně platí, že je lepší je zalévat méně často než víc. Zkus je zalévat tak jednou za dva týdny, ale hodně záleží na počasí a podmínkách v domě. Když je horko, klidně zkrátka zkontroluj půdu. Měla by být suchá na dotek, než začneš zalévat. Hlavně se vyhni tomu, aby si je postavil do mokré půdy, to bys mohl skončit s hnilobou. Když jsou listy scvrklé a suché, může to znamenat, že jim chybí voda, tak dávej pozor. Pokud mají naopak měkké nebo hnědé listy, tak možná dostávají moc vody. Ohledně světla – většina sukulentů má ráda slunce, ale v létě je dobrý trošku stínit, aby se nespálily. Takže sleduj je a uč se podle nich – oni ti sami napoví.

131 slov
1.3 minut čtení
8. 11. 2024
Libor Zajíc

Zalévání sukulentů je fakt umění, ale neboj, to zvládneš. Obecně platí, že je potřeba je zalévat až když je půda úplně suchá. To znamená, že ideální je zkoušet zalévat třeba jednou za 10-14 dní. V horkých dnech to můžeš zkrátit, ale pořád pamatuj na to, že radši méně než víc. Pokud máš listy scvrklé a suché, tak to může znamenat, že jim chybí voda, ale taky pozor na hnilobu – kořeny nesmí stát ve vodě. Takže dej pozor na drenáž! Co se slunce týče, většina sukulentů má ráda hodně světla, ale přímý úpal v létě může být moc. Takže nejlepší je najít místo, kde je moc sluníčka, ale mají i trochu stínu. Sleduj je a měj cit pro to, kdy potřebují zalít – pokud začnou vypadat špatně, tak buďto moc nebo málo. Hlavně nespěchej a experimentuj, časem se to naučíš.

140 slov
1.4 minut čtení
31. 10. 2024
Bedřich Vašíček
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Nejlepší sukulenty pro úplné začátečníky: Jak začít s pěstováním těchto úžasných rostlinObjevte nejlepší sukulenty pro začátečníky. Tento článek vám představí odolné a snadno pěstovatelné sukulenty, které zvládne každý. Získejte užitečné ...
1000 slov
10 minut čtení
1. 4. 2024
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky