Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít zahradní hlínu na sukulenty?

Můžu použít zahradní hlínu na sukulenty?

Zajímalo by mě, jestli je zahradní hlína vhodná pro pěstování sukulentů. Mám na zahradě spoustu zeminy, kterou jsem vyhrabal při úpravě záhonů, a přemýšlím, jestli bych ji mohl použít místo nákupu speciálního substrátu pro sukulenty. Slyšel jsem, že sukulenty potřebují dobře propustnou půdu, ale nevím, jestli ta zahradní hlína takovou vlastnost má. Vím, že někteří lidé mixují různé přísady, aby dosáhli optimální struktury půdy pro kaktusy a sukulenty. Myslíte si, že pokud tu hlínu smíchám třeba s pískem nebo perlitem, mohla by být použitelná? Mám obavu, že by mohla obsahovat příliš mnoho živin nebo dokonce škodlivé látky z plevelů a podobně. Jaké máte zkušenosti? Jakou půdu pro sukulenty doporučujete vy? Je lepší investovat do specializovaného substrátu nebo se pokusit o vlastní mix z dostupných materiálů? Díky za rady!

128 slov
1.3 minut čtení
26. 4. 2024
Bedřich Vašíček

Zahradní hlína na sukulenty? Tak to není ideální volba, protože většinou je dost těžká a špatně propustná. Sukulenty potřebujou hodně vzduchu ke kořenům a to zahradní hlína nedá. Pokud ji chceš použít, určitě ji smíchej s pískem nebo perlitem, to by mělo pomoct zlepšit drenáž. Ale bacha na plevele a živiny, jak říkáš, to by mohlo sukulenty spíš zabít. Obecně je lepší investovat do speciálního substrátu, co je už udělaný pro sukulenty a kaktusy, ale pokud máš chuť experimentovat, tak směs se pískem může fungovat. Jen si dej pozor, aby ta směs nebyla moc hutná.

95 slov
1 minut čtení
26. 12. 2024
Eva Horáková

Zahradní hlína může být problém, protože většinou je moc hutná a zadržuje vodu, což sukulenty nemají rády. Pokud ji chceš použít, tak určitě smíchej s pískem nebo perlitem, aby to lépe odvodnilo. Taky dej pozor na plevel a různý nečistoty, co by mohly být v té hlíně. Sice je hezký mít vlastní mix, ale investice do specializovaného substrátu pro sukulenty se ti může vyplatit, protože už je přizpůsobenej jejich potřebám. Takže buď to smíchat a vyzkoušet, nebo si pořídit ten hotovej substrát a mít jistotu. Záleží na tobě!

88 slov
0.9 minut čtení
2. 5. 2024
Robert Havel
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Výběr správného substrátu pro sukulenty: Jak na to?Zjistěte, jak vybrat ideální substrát pro sukulenty, aby vaše rostliny prosperovaly. Učení se, jaký vliv má substrát na růst a zdraví sukulentů, je kl...
1000 slov
10 minut čtení
3. 2. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky