Meskalin.cz/Fórum/Můžu použít normální zahradní zem pro kaktusy?

Můžu použít normální zahradní zem pro kaktusy?

Zajímá mě, jestli je možné použít normální zahradní zem pro pěstování kaktusů. Vím, že kaktusy potřebují specifické podmínky, ale chtěl bych vědět, jestli by obyčejná půda z mé zahrady byla nějakým způsobem vhodná. Mám na mysli to, že zahradní zem je určitě levná a snadno dostupná, ale nevím, zda se v ní kaktusy dobře uchytí a jak by reagovaly na vlhkost a živiny, které normální zem obsahuje. Slyšel jsem různé názory na to, že kaktusy potřebují propustnější substrát a že by jim mohlo být špatně v těžké hlíně. Chtěl bych se dozvědět, co si o tom myslíte a zda byste mi mohli doporučit nějaké alternativy k zahradní půdě. Zkoušel jsem i koupit specializovanou směs pro sukulenty, ale je to pro mě drahé a nechci investovat do něčeho, co bych mohl nahradit levněji. Jaké zkušenosti máte s použitím zahradní země pro kaktusy? Mohou v ní dobře růst nebo se spíš vyplatí dodržovat speciální směsi? Děkuju!

154 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2024
Petr Tvrdík

Normální zahradní zem pro kaktusy moc dobrá není. Kaktusy potřebujou dobře propustnou půdu, aby se jim neudělaly kořeny hnilobě, což se v těžké hlíně snadno stává. Zahradní zem obvykle drží vlhkost a má víc živin, než co kaktusy potřebují. Pokud chceš ušetřit, můžeš si udělat vlastní směs – třeba smíchat zahradní zem s pískem nebo perlitem. Tak to zlepšíš a kaktusy by měly mít lepší podmínky. Nebo zkus kupovat levnější substrát na sukulenty, ale ne ten drahý. Určitě se vyplatí investovat do něčeho, co je pro ně lepší, jinak hrozí, že ti kaktusy zhybnou.

94 slov
0.9 minut čtení
22. 7. 2024
Věra Šulcová

Zahradní země pro kaktusy není zas tak ideální volba. Kaktusy potřebují hodně vzduchu ke kořenům a normální hlína bývá dost těžká a zadržuje vodu, což může vést k hnilobě. Pokud nemáš přístup k speciálním směsím, můžeš zkusit smíchat zahradní zem s pískem nebo perlitem, aby se zvýšila propustnost. Takhle by to mohlo fungovat líp. Někteří lidi to zkoušej s trochou štěrku nebo dokonce s expandovanou hlínou. Ale jo, obecně je lepší mít něco, co je lehčí a sušší. Kaktusy většinou milují slunce a nesnášejí stát ve vodě, takže pokud použiješ normální zem, dávej pozor na zalévání. Zajímavý je třeba i kokosový substrát nebo směsi pro sukulenty, pokud se ti ale nechce investovat, tak ta úprava zahradní země by mohla stačit.

120 slov
1.2 minut čtení
1. 8. 2024
Helena Špačková
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Výběr správného substrátu pro sukulenty: Jak na to?Zjistěte, jak vybrat ideální substrát pro sukulenty, aby vaše rostliny prosperovaly. Učení se, jaký vliv má substrát na růst a zdraví sukulentů, je kl...
1000 slov
10 minut čtení
3. 2. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky