Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro sukulenty?

Jaký substrát je nejlepší pro sukulenty?

Zdravím všechny milovníky sukulentů! Mám otázku ohledně substrátu, protože jsem si nedávno pořídil pár nových kousků do své sbírky a chci jim poskytnout to nejlepší. Vím, že sukulenty potřebují dobrou drenáž a že by se neměly přesazovat do obyčejné zeminy. Ale co přesně by měl ten ideální substrát obsahovat? Je lepší použít něco hotového, co koupím v obchodě, nebo si raději namíchat vlastní směs? Přemýšlím o přidání písku nebo perlitu, ale nejsem si jistý, kolik toho je potřeba. A co rašelina? Je to dobrá volba, nebo bych měl hledat něco jiného? Slyšel jsem také o přídavku štěrku nebo kokosových vláken. Jaké zkušenosti máte vy? Jaký substrát vám funguje nejlépe a jaké rostliny v něm pěstujete? Budu vděčný za jakékoli rady či tipy, které by mi pomohly dosáhnout zdravých a krásných sukulentů. Díky moc!

133 slov
1.3 minut čtení
27. 4. 2024
Kamila Matějková

Hele, pro sukulenty je nejlepší nějaký směsný substrát, co dobře drenážuje. Můžeš třeba zkusit koupit hotovou směs pro kaktusy a sukulenty, to většinou funguje. Když chceš míchat vlastní, tak ideální poměr je něco jako 50% písek nebo perlit a 50% normální zemina, ale bez rašeliny, ta zadržuje moc vlhkosti. Štěrk můžeš přidat taky, to je fajn pro extra drenáž. Kokosový vlákna jsou ok, ale s tím opatrně, ať to není moc mokrý. Mně osobně se osvědčila směs s hodně pískem a trochou zeminy. Zatím mám zdravý sukulenty fakt bez problémů.

90 slov
0.9 minut čtení
10. 1. 2025
Monika Konečná

Jasně, pro sukulenty je fakt důležitý substrát s dobrou drenáží. Mě osobně funguje směs, co si míchám sám. Beru klasickou zeminu, přidám perlit a trošku písku. Rašelina může být ok, ale ne moc, jinak to zadržuje vodu. Taky jsem slyšel, že štěrk je super, ale já ho moc nepoužívám. Jinak kokosový vlákna? To je spíš na jiné rostliny, ale když chceš experimentovat, tak proč ne. Co se týče hotových směsí, tak občas koupím nějakou speciálně na sukulenty a kaktusy, ale radši mám svoji mix. Myslím, že čím víc vzduchu a méně vody, tím lépe. Držím palce!

96 slov
1 minut čtení
10. 1. 2025
Miroslava Hlaváčová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Výběr správného substrátu pro sukulenty: Jak na to?Zjistěte, jak vybrat ideální substrát pro sukulenty, aby vaše rostliny prosperovaly. Učení se, jaký vliv má substrát na růst a zdraví sukulentů, je kl...
1000 slov
10 minut čtení
3. 2. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky