Meskalin.cz/Fórum/Je potřeba substrát speciálně míchat pro sukulenty?

Je potřeba substrát speciálně míchat pro sukulenty?

Zajímalo by mě, jestli je opravdu nutné míchat substrát speciálně pro sukulenty. Vím, že tyhle rostlinky mají rády dobře odvodněné půdy a že se liší od klasických pokojových rostlin, ale jak moc je důležité mít ten správný mix? Mám doma pár druhů, které jsem dostal jako dárek, a teď přemýšlím, jestli bych je měl přesadit do nějaké speciální směsi nebo mi stačí jen univerzální substrát. Slyšel jsem, že některé směsi obsahují písek nebo perlit, což by mohlo pomoct s odvodněním, ale nevím, jestli to je nezbytné. A co třeba použití kompostu nebo rašeliny? Mohou být pro sukulenty škodlivé? Rád bych věděl, jaké máte zkušenosti s mícháním substrátu pro sukulenty a jestli máte nějaké tipy nebo doporučení. Díky moc!

118 slov
1.2 minut čtení
1. 10. 2024
Viktor Ryba

Není to nutný, ale rozhodně se vyplatí mít něco speciálního pro sukulenty. Tyhle rostlinky fakt potřebujou dobrou drenáž, takže univerzální substrát často nestačí. Když máš doma nějaký ty pískovce nebo kaktusy, tak bych doporučil smíchat to s pískem, perlitem nebo i štěrkem. Kompost a rašelina moc nejsou ideální, protože zadržujou vodu a sukulenty pak můžou snadno uhnívat. Takže jo, pokud chceš, aby ti rostly a vypadaly zdravě, radši si udělej vlastní mix. Můžeš zkusit půl na půl s nějakým lehkým substrátem a pískem. Držím palce!

85 slov
0.9 minut čtení
17. 5. 2024
Viktor Pecka

Není nutné mít speciální substrát, ale je fajn mít něco, co dobře odvodňuje. Sukulenty fakt nemají rády, když mají mokré kořeny, takže klasický univerzální substrát nebude ideální. Můžeš klidně namíchat něco s pískem nebo perlitem – to hodně pomůže. Víc vzduchu ke kořenům a nehrozí hniloba. Rašelina a kompost moc nedoporučuji, jsou příliš těžké a zadržují vodu, což sukulenty nesnáší. Takže jo, míchat je dobrý nápad, ale nemusíš to přehánět. Klidně si udělej svou směs a uvidíš, jak se rostliny chytí.

81 slov
0.8 minut čtení
27. 6. 2024
Karel Havlík
Meskalin.cz/Články/Sukulenty pro začátečníky
Výběr správného substrátu pro sukulenty: Jak na to?Zjistěte, jak vybrat ideální substrát pro sukulenty, aby vaše rostliny prosperovaly. Učení se, jaký vliv má substrát na růst a zdraví sukulentů, je kl...
1000 slov
10 minut čtení
3. 2. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky