Meskalin.cz/Fórum/Jaké osvětlení je nejlepší pro kaktusy v bytě?

Jaké osvětlení je nejlepší pro kaktusy v bytě?

Přemýšlím, jaké osvětlení by bylo ideální pro mé kaktusy, které mám doma. Mám je na okně, ale nevím, jestli dostávají dostatek světla, nebo jestli by pro ně bylo lepší nějaké umělé osvětlení. Zkoušel jsem je mít na různých místech, ale někdy se zdá, že mají málo slunce a jindy se zase zdá, že jsou příliš spálené. Jaké typy osvětlení jsou doporučovány pro pěstování kaktusů v bytových podmínkách? Měl bych se poohlédnout po LED lampách, nebo je lepší zvolit něco jiného? Myslím, že některé kaktusy potřebují více světla než jiné, ale nejsem si jistý, jak to přesně funguje. Jak poznám, že moje rostliny mají správné osvětlení? Je potřeba měnit intenzitu světla během ročních období? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy na to, jak nejlépe osvětlit kaktusy v domácím prostředí. Děkuji!

130 slov
1.3 minut čtení
8. 5. 2024
Elena Sedláčková

Osvětlení pro kaktusy může být fakt oříšek. Kaktusy většinou potřebují hodně světla, takže pokud je máš na okně, ujisti se, že je tam sluníčko aspoň pár hodin denně. Ideální je celodenní sluneční svit, ale ne každé okno to zvládne. V zimě je to horší, tak tam můžeš přemýšlet o umělém osvětlení. LED lampy jsou super volba, protože mají nízkou spotřebu a dlouhou životnost. Hlavně si dej pozor na spektrum světla – kaktusy preferují teplou bílou nebo spektrum blízké slunci. Poznáš, že jim to nesedí podle vybledlých nebo spálených míst na rostlinách. Když v zimě klesá intenzita slunce, můžeš světlo prodloužit, aby měly pořád dostatek energie. Zkus experimentovat s různými místy a lampami, dokud nenajdeš to pravé. Hodně štěstí!

118 slov
1.2 minut čtení
30. 11. 2024
Emil Lacina

Takže kaktusy potřebují fakt dost světla, ale pozor na přímé slunce, to může spálit. Ideální je je mít na okně, kde dávají hodně světla, ale ne úplně na přímém slunci celý den. Jestli jsou na okně a vypadá to, že jsou spálené, zkus je přesunout o kousek dál. Co se týče umělého osvětlení, LED lampy jsou super volba – šetří energii a dají se nastavit na různé spektrum světla. Takže když je zimní období a slunce není moc, klidně do toho jdi. Poznáš, že mají dost světla podle barvy a růstu – pokud jsou svěží a zelené, tak je to ok. Jestli žloutnou nebo se kroutí, tak něco není v pořádku. Jo a intenzitu je fajn měnit podle ročních období, v létě víc světla a v zimě míň. Takže experimentuj a sleduj, co jim sedí.

135 slov
1.4 minut čtení
13. 10. 2024
Radek Kotek
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Jak umělé osvětlení ovlivňuje růst exotických rostlin: Návod na výběr vhodného osvětleníObjevte, jak umělé osvětlení může transformovat vaše exotické rostliny a naučte se, jak vybrat to nejlepší pro různé druhy. Udržujte své rostliny zdra...
1000 slov
10 minut čtení
10. 12. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky