Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho bych měl zapínat světlo pro sukulenty?

Jak dlouho bych měl zapínat světlo pro sukulenty?

Zdravím všechny pěstitele sukulentů! Chtěl bych se zeptat na jednu věc, která mi nedá spát. Mám doma pár sukulentů a docela se snažím, aby vypadaly co nejlépe. Ale teď si nejsem jistý, jak dlouho jim vlastně mám svítit. Přemýšlím, jestli je to lepší zapínat na delší dobu nebo raději kratší. Někteří říkají, že by měly mít alespoň 12 hodin světla denně, ale co když je to moc? A co když mají rády méně? Jak to vlastně funguje? Slyšel jsem také o různých typech světel, jako jsou LEDky nebo zářivky. Kolik hodin by měly být zapnuté, aby si zachovaly zdravé barvy a nezahynuly? A co se stane, když jim dám málo světla nebo naopak moc? Všechno okolo toho je pro mě tak zmatené a rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Jak dlouho byste doporučili svítit pro sukulenty v domácích podmínkách? Děkuji za každou radu!

144 slov
1.4 minut čtení
1. 10. 2024
Vladimíra Horáková

Co se týče osvětlení sukulentů, tak obecně platí, že většina z nich potřebuje kolem 12-14 hodin světla denně. To je ale dost závislé na tom, jaké máš světlo a kolik přirozeného světla dostávají. Pokud používáš LEDky, tak mají nižší teplotu než klasická žárovka a hodí se na delší provoz. Zároveň si dej pozor, aby měly dostatečně silné lumeny. Když jim dáš málo světla, tak se začnou vytahovat a ztrácejí barvu, což není ideální. Naopak moc světla může způsobit spálení listů, takže to chce najít nějaký balans. Zkus třeba začít s těmi 12 hodinami a koukat, jak reagují. Když budou v pohodě, možná můžeš zkusit prodloužit na 14 hodin, ale to už chce hlídat. Hodně štěstí s pěstováním!

117 slov
1.2 minut čtení
25. 12. 2024
Monika Hradilová

Takže, co se týče svícení pro sukulenty, většinou se doporučuje 12-14 hodin světla denně. To platí hlavně v zimě, kdy je méně slunce. Pokud máš LEDky, ty jsou fajn, protože neprodukují tolik tepla a vydrží dlouho. Ale pozor, pokud jim dáš moc světla, můžou začít žloutnout nebo pálit. Méně světla může vést k vyhledávání světla a tím k vytahování, což není ideální. Zkus začít s těmi 12 hodinami a koukat, jak na to reagujou. Když uvidíš, že se jim daří, můžeš to klidně zvýšit. Hlavně sleduj barvy a tvar rostliny.

90 slov
0.9 minut čtení
17. 11. 2024
Pavla Pospíšilová
Meskalin.cz/Články/Osvětlení rostlin
Jak umělé osvětlení ovlivňuje růst exotických rostlin: Návod na výběr vhodného osvětleníObjevte, jak umělé osvětlení může transformovat vaše exotické rostliny a naučte se, jak vybrat to nejlepší pro různé druhy. Udržujte své rostliny zdra...
1000 slov
10 minut čtení
10. 12. 2023
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky